От изключителна важност е България да започне да се асоциира

...
От изключителна важност е България да започне да се асоциира
Коментари Харесай

Ангелкова: Искаме България основно да се асоциира с културното си наследство

От изключителна значимост е България да стартира да се асоциира главно с богатото си културно завещание. В страната ни са открити над 40 хиляди артефакта, с което се нареждаме на трето място в Европа по това завещание. Тези културни монументи датират чак от тракийския, елинистичния, римския, византийския и други интервали и оказват съществено въздействие върху българската просвета и метод на живот. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на полемика в Лондон за културно-историческия туризъм, проведена от National Geographic взаимно с The Times, The Sunday Times и The Wall Street Journal в границите на интернационалното туристическо ревю WTM, оповестиха от Министерството на туризма.

Ангелкова обърна внимание върху единната интерактивна платформа с мобилно приложение I Love Bulgaria, която министерството създаде и която сплотява всички детайли на туристическия бранш – забележителности, места за настаняване, заведения, съпътстващи услуги и прочие В нея са включени и 100-те национални туристически обекта, които се допълват с нови забележителности от районите. Със сканиране на QR кода на всеки от тях с изключение на информация ще се дава и виртуализация на 3D изображението му.

Разработили сме 8 културно-исторически дестинации. Те са оповестени на уеб страницата на министерството и посредством тях туристите могат да получат информация за всички културни и исторически обекти в обещано направление. Това се потвърди като добра работеща процедура, с помощта на която броят на посетителите в тези места се усили доста, разясни министърът.

Тя акцентира още, че България има голям капацитет да развива освен обичайните и всеобщи типове туризъм като летен и зимен, само че и доста други профилирани услуги в бранша – културен, балнео- и СПА, уелнес, еко- и селски, планински, авантюристичен, ловджийски, голф и прочие Сред новите форми са и спортният, и кулинарният туризъм, които също притеглят доста гости. По отношение на спортния туризъм министър Ангелкова добави, че страната е в дейна подготовка за зимния сезон. Очаква се огромен интерес към надпреварите за Световната купа по сноуборда през януари 2018 година, която ще се организира за повторно в Банско - една от водещите ни дестинации за планински туризъм. Имаме и капацитета, и материалната база да посрещаме и други огромни спортни конгреси, да вземем за пример по художествена гимнастика, тенис, волейбол.

С кулинарния туризъм е обвързван и най-новия план на Министерството на туризма, които се осъществя взаимно с Министерството на земеделието, храните и горите. Той включва създаването на 12 винено-кулинарни дестинации, които обгръщат цялата територия на страна. Те показват обичайни храни и питиета за обещано направление и демонстрират околните туристически обекти. В момента те се разискват от браншовите организации и локалната власт. Очакваме към средата на 2018 година дестинациите да бъдат финализирани, а по-късно ще се цифровизират, което е и наша дейна политика в цялостната реклама на страната като дестинация за четири сезона, сподели още министър Ангелкова по време на полемиката.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР