От изказванията на лидерите на ПП-ДБ стана ясно, че различия

...
От изказванията на лидерите на ПП-ДБ стана ясно, че различия
Коментари Харесай

Лидерите на ПП-ДБ поискаха преговорите с ГЕРБ да продължат

От изявленията на водачите на ПП-ДБ стана ясно, че разлики по състава на Министерския съвет няма, а разногласието за това по кое време да се подпише готвеното съглашение сред двете политически сили.

" Ротацията беше контрактувана при избрани условия. Съгласихме се предложенията на ГЕРБ, които са потребни за България. За да няма спекулации още преди седмица споделих, че нямам искания да бъда министър на външните работи. Тя се съгласи да работим с други механизми ", стартира първи Николай Денков.

По-рано от ГЕРБ обявиха, че ще върнат празен мандат, в случай че до процедурата при президента Румен Радев на следващия ден в 12 часа от ПП-ДБ не одобряват последното предложение от ГЕРБ - " единствено ротация на премиера с вицепремиера и да бъде непокътнат сегашният състав на държавното управление ", а по-късно двете политически сили да продължат да договарят по цялостната визия за вероятно бъдещо ръководство.

Уговорката ни с ГЕРБ е за 18 месеца. На 9-ия месец единственото, което вършим, е да сменим министър председателите. Готови сме да спазим обещанието, което дадохме, и по този начин да продължи ръководството. По време на договарянията сътрудниците желаеха спомагателни министерства, подготвени сме да ги дадем, съобщи съпредеседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Той акцентира, че при същинска воля, промените могат да продължат.

" Имахме декларация, с която стартира взаимната работа преди 9 месеца. В нея имаше ясни цели за правосъдната промяна и регулаторите. Не сме спрели да настояваме за конкретизация на уговорките. Публикувахме преговорната си политика посредством меморандум. Не разбирам за какво подписването на съглашение се слага под подозрение. Има софтуерно време и има време да бъде подписано ", уточни Христо Иванов. И добави, че протичащото се сега му се коства ненужно

" Изготвихме нов документ дружно, като гледахме от този на ГЕРБ и нашия меморандум. Готови сме да публикуваме съглашението. Никога не е имало политическа рецесия, като през последните две години. Общо е желанието за промени и за излизане от рецесията ", добави той.

Съпредседателя на Демократична България Христо Иванов съобщи, че съглашението е проверявано три пъти и не схваща какви са причините да се подлага на подозрението дали ще се подписва. " Готови сме да продължим договарянията, само че не смче подготвени да се откажем от промените ". 

За да няма никакви спекулации, още преди към седмица споделих ясно на Мария Габриел, казахме и на преговорния екип, че нямам искания да бъда министър на външните работи, тъй че тази тематика не виждам за какво повече би трябвало да се повдига, сподели министър председателят в оставка Николай Денков във връзка договарянията с ГЕРБ за съдружно ръководство.

Предложих на Мария Габриел и тя се съгласи с други механизми, тъй че ние да можем да работим дружно във връзка с контактите с другия свят, съобщи той.

Денков изясни от кои изходни позиции са почнали диалозите с ГЕРБ. Първото е, че след девет месеца ще бъдат заменени министър-председателя със заместител министър-председателя. Второто е, че съставът ще остане същият, в случай че не се разберем с Мария Габриел кои министри биха могли да бъдат заменени, в случай че има съображение за това. И че ще работим по управническа и законодателна стратегия, които бяха показани на всички, изброи той.

Тъй като бяха направени няколко оферти, които наподобяват потребни за България, ние се съгласихме да влезем в диалози, които да дадат опция за ръководство на страната за четири години, цялостен мандат, уточни министър председателят в оставка и добави, че второто, за което са се съгласили от ПП-ДБ, е да обсъдят по какъв начин би могъл да се балансира по-добре съставът на Министерския съвет, само че още веднъж тръгвайки от това, което сме се разбрали авансово. " И трето, добави Денков - да сключим съглашение, което да задава разпоредбите, по които могат да се вземат решенията ", разяснява Николай Денков и добави, че това дълготрайно съглашение е трябвало да разреши държавно управление и парламент да работят в синхрон за реализиране на дилемите и целите, които са сложени.

Утре президентът Румен Радев ще връчи мандат за сформиране на държавно управление на претендент за министър-председател, посочен от ГЕРБ-СДС, като най-голямата по бройка парламентарна група. Връчването на мандата ще бъде в 12:00 часа в постройката на президентската институция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР