От интелектуална страна Кристиан Николов е съзнавал общественоопасния характер на

...
От интелектуална страна Кристиан Николов е съзнавал общественоопасния характер на
Коментари Харесай

ВКС за делото за смъртта на Милен Цветков: Кристиан Николов е съзнавал действията си

От интелектуална страна Кристиан Николов е съзнавал общественоопасния темперамент на дейностите си и е предвиждал настъпването на последствията, а от волева страна е допускал настъпването на произшествието със умрял. Това се показва в претекстовете на Върховния касационен съд (ВКС) по делото за злополуката, при която почина журналистът Милен Цветков.

Въз основа на това е изработен извод за съществуването на възможен предумисъл при осъществяване на закононарушението от Николов, се показва в претекстовете на съда, оказва се от прессъобщение на Върховен касационен съд.

" Върховен касационен съд заключава, че от интелектуална страна подсъдимият е съзнавал общественоопасния темперамент на действието заради липса на ментални предпоставки, които да сочат обратното; предвиждал е настъпването на общественоопасните последствия заради метода, по който е осъществил ръководството на колата, с съответните характерности на пътната конюнктура в процесния миг, при блестящо нарушаване на пътните правила с транспортно средство, което единствено по себе си е смъртоносна мощ. От волева страна е допускал настъпването на противоправния резултат заради неналичието на каквито и да са позитивни фактори, които да му дават обоснована убеденост, че произшествието може да бъде избегнато. Въз основа на по този начин изложеното е изработен извод за съществуването на възможен предумисъл при осъществяване на незаконното действие ", се показва в претекстовете към решението на съда.

Припомняме, че присъдата е подписана с изключително мнение от третия арбитър в правосъдния състав - Петя Шишкова. За разлика от сътрудниците ѝ Теодора Стамболова (председател на правосъдния състав) и Надежда Трифонова, арбитър Шишкова счита, че закононарушението не е осъществено при възможен предумисъл, а по несъобразителност.

Както стана известно преди седмица, Върховен касационен съд дефинитивно удостовери неоправдателната присъда на Кристиан Николов. Той получи девет години затвор. Инцидентът, при който почина Милен Цветков се случи точно на Великден през 2020 година. По делото стана известно, че младежът е карал с двойно превишена скорост над ограничаването, както и че в кръвта му е имало съществуване на опиати.

В касационните претекстове по безапелационен метод е отхвърлена опцията за преценка на осъщественото като „ инцидентно действие ", като се споделят изложените от Софийския апелативен съд съображения по отношение на подхванатото ускорително придвижване на автомобила и наличието на обясними възбуденост и еуфория след банкет на опиати като откритите в организма на Николов, написа още в претекстовете към решението.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР