От Института за развитие на публичната среда обобщават, че технологията

...
От Института за развитие на публичната среда обобщават, че технологията
Коментари Харесай

ИРПС: С хартия на вота за Народно събрание са гласували 63.98% от избирателите

От Института за развиване на обществената среда обобщават, че технологията на гласоподаване е съществена част от реториката на политическите партии в непрекъснатите предизборни акции в последните три години. Връщането на смесеното гласоподаване не е повишило изборната интензивност, съобщи БНР.

Според данните на ЦИК на територията на страната имаше 9346 секции, в които можеше да се избера машинно устройство или хартиена бюлетина.

Институтът за развиване на обществената среда проучва, че с хартия за Народно заседание са дали своят вот 63.98% от хората.

Сред гласоподавателите на седемте партии, които получават посланичество в новия парламент, тези на Движение за права и свободи в най-малка степен гласоподаваха с машина.

Най-голям е делът на гласувалите машинно измежду поддръжниците на " Продължаваме Промяната " - " Демократична България ".

" Трябва да отбележим, че след измененията на Изборния кодекс от края на 2022 година не се употребява цялостния потенциал на машинните устройства ", акцентират от Института за развиване на обществената среда.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР