От Института за пътна безопасност предлагат да бъде увеличен броят

...
От Института за пътна безопасност предлагат да бъде увеличен броят
Коментари Харесай

От Института за пътна безопасност предлагат повече часовете по пътна безопасност в училище

От Института за пътна сигурност оферират да бъде повишен броят на часовете за образование по пътна сигурност в учебно заведение и да се обясни статутът на дисциплината - дали да е обособен предмет или модул.

От Института за пътна сигурност считат, че програмата на МОН за образованието по пътна сигурност е остаряла. Тя е от 2003 година, а в това време към този момент са признати много нови неща, които са вписани в Закона за придвижване по пътищата. Като пропуск се регистрира и това, че часовете за образование са незадоволителни и това, че то се организира единствено в часа на класния. Васил Паунов – академични учител изясни още:

" Има решение на Министерския съвет от 2005 година, в което написа министърът на образованието да обособи сигурността на придвижването по пътищата (БДП) в независима образователна активност до осми клас. Нищо не е направено по този въпрос. В момента министерството приготвя стратегия – в нея 11-ти и 12-ти клас годишно имат по един час БДП. За БДП задоволително е да бъде модул. "

Богдан Милчев от Института за пътна сигурност:

" Предлагаме да се изготви напълно нов модел за образованието. Този модел би трябвало да включи образование от 1-ви до 12-ти клас, тъй като до този миг образованието е единствено до 7-ми клас. Това, което ни се предлага от МОН - в 11-ти и 12-ти клас да се включи един час годишно пътна сигурност, е безусловно недопустимо. "
Според статистиката, годишно към 30 деца умират, а 110 биват ранени при произшествия.
Днес - 19-и септември, е Европейски ден без починали на пътя. Редица начинания ще бъдат свързани с безвредното държание на улицата, със спазването на пътните знаци и разпоредбите за придвижване от децата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР