От Института изискват документите да бъдат допълнени и заверени от

...
От Института изискват документите да бъдат допълнени и заверени от
Коментари Харесай

НИНКН върна проектите за Небет тепе и Източната порта

От Института изискват документите да бъдат допълнени и заверени от археолога проучвател, с цел да получат зелена светлина

Националният институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) върна за преправяне плановете за консервация, реституция и експониране на археологическия комплекс Небет тепе и за благоустрояване на методите към Източната врата на Филипопол. Писмото с претекстовете на специалистите е изпратено до зам.-кмета на Пловдив Пламен Панов в петък.

През март 2020 година Министерството на културата отхвърли да съгласува двата капиталови плана. Във импортираните през август 2021 година планове още веднъж са открити обилни пропуски и проблеми, считат от Института.

В плана за консервация, реституция и експониране на археологическия комплекс Небет тепе не са включени археологическите разкопки от 2016 и 2017 година В края на август м.г. ръководителят на разкопките София Христова изпрати сигнал до НИНКН и МК, че планът е в прорез със Закона за културното завещание.

В частта „ Заснемане, изследване и патология “

липсват описанията на другите строителни разтвори и исторически интервали на строеж.

Не са маркирани по-ранните реставрационни намеси. Върху тази информация стъпват условията за реституция по разпоредбите и без нея археологическите структури могат да бъдат повредени необратимо.

Не е отразено градивното положение на подпорната Източна крепостна стена с множеството пукнатини и обрушвания по нея. Тази част от плана е върната с условие да се добавят изчезналите данни, както и да се приложат рецептите за типовете разтвори за зидане, префугиране и запечатка, съответстващи на истинските и съобразени с другите интервали и техники на строеж.

За Източната крепостна стена планът е по-добър, само че и в него не са отразени задоволително патологията и плановите намеси, разясняват от НИНКН. В частта „ Консервация, социализация и експониране “ не са регистрирани характерните условия към реставрацията на обособените сектори и към експонирането на другите интервали. И тук

не са документирани археологическите разкопки от 2016 и 2017 година

Отсъстват данните за обособените техники на строеж и няма инструкции за експонирането на другите строителни интервали. Проектът е повърхностен поради неналичието на съгласуваност с Регионалния археологически музей - Пловдив.

Документът се нуждае от преправяне, като отрази плануваните действия в показаните силуети и проекти. Без тях липсва план, по който да бъдат проследени и по-късно признати консервационно-реставрационните работи.

Частта „ Паркоустройство и благоустройство “ предлага построяването на нова алейна мрежа с настилки от павета, каменни плочи и трева върху полиетиленова мрежа. Според специалистите на НИНКН това решение е извънредно неуместно, защото не се преценява със съществуващите археологически дадености. Алейната мрежа минава през антични зидове и подценява трасето на непокътнатата антична улица.

Предвидената железна пасарелка стъпва върху най-старата крепостна стена

в цялостен прорез със заданието за планиране и с правилата на експониране.

Лоша концепция е и построяването на защитно покритие от поликарбонат с железна структура върху зърнохранилището на фона на напълно откритите археологически структури. Алейната мрежа и изборът на паваж за настилките са доста противоречиви поради прибавянето на камък и на подпорни стени от габиони в зоната на археологическите структури. Заедно с това планът не показва образци, размери, метод на редене, цветове и елементи и не дава никаква визия за желанията.

Проектантите оферират археологическият комплекс да бъде осветлен с 639 тела от вида „ паве “ и „ луна “, вградени в пешеходните пътеки. Това осветяване слага на напред във времето нехарактерни за обекта линеарни геометрични фигури, които пречат на възприемането на археологическите полезности. В Закона за културното завещание липсват текстове за сходен способ на експониране. Той може да бъде оценен единствено с проява на място, само че тогава към този момент би бил приключен факт.

Предложеното отмерено осветление на крепостните стени и кули от вътрешната страна и извън не основава акценти и не улеснява прочита на културните полезности. Художественото осветяване на Небет тепе би трябвало да регистрира няколко фактора, защото археологическите структури се виждат и от разнообразни точки на града. В същото време доста хора се качват вечер там, с цел да следят града.

Благоустрояването, осведомителната система и осветлението не трябва да нарушават ритъма на живот на хълма,

а да го укрепват. Смисълът на опазването на недвижимото културно завещание е да остане част от живота на хората - единствено тогава то извършва функционалността си.

В плана е планувана двуметрова железна ограда, която основава различен образ на комплекса и лимитира достъпа до него. В заданието няма условие за ограда. Включването й в документите за плана на този стадий е неприемливо. Охраната може да се реализира с видеонаблюдение.

По тези аргументи частите „ Електрическа “ и „ Благоустрояване “ също се нуждаят от преправяне. Общината не е показала на НИНКН част „ Количествена сметка “ за обсега и наличието на документи за осъществяване на консервационно-реставрационни действия на недвижими културни полезности.

Експертите на НИНКН изискват плановете да бъдат допълнени и заверени от археолога проучвател, преди да бъдат предадени за ново координиране. Те означават, че плановете извършват условията за консервация и реституция, без да „ доизмислят “ и дострояват археологическите обекти ​- една от неприятните практики през последните години.



Пламен Райчев, заместник-кмет в община Пловдив: Връщаме до седмица поправения план

Авторите на плана „ По крепостните стени на Филипопол “ и екипът на Община Пловдив ще преглеждат през днешния ден мнението на НИНКН, с което се отхвърля съгласуването му поради забележки на специалистите на Института.

„ В рамките на тази седмица ще поправяме забележките и ще входираме плана още веднъж в НИНКН “, увери през вчерашния ден зам.-кметът по строителство Пламен Райчев. Той добави, че е получил мнението следобяд в понеделник, което незабавно е било разпратено на всички, взели участие в подготовката.

Проектът за Небет тепе и Източната врата се извършва с безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „ Региони в напредък “ и би трябвало да бъде изцяло приключен до края на 2023 година Европейските средства са в размер на 6 млн. лв.. През предходната година с решение на Общинския съвет беше взет заем от 2 млн. лв. за лично присъединяване на Общината в реставрацията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР