От Инициативата Правосъдие за всеки призовават членовете на Висшия съдебен

...
От Инициативата Правосъдие за всеки призовават членовете на Висшия съдебен
Коментари Харесай

7 въпроса до членовете на ВСС от Правосъдие за всеки

От Инициативата " Правосъдие за всеки " приканват членовете на Висшия правосъден съвет да отдръпват кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор и да предлагат различен. Те предизвестяват, че будното гражданско общество интензивно ще се опълчи на следващия опит да се излъчи комфортен за сенчестата власт основен прокурор.

Изборът на единствен претендент за основен прокурор изкривява процедурата . Това се споделя в мнение на Инициативата " Правосъдие за всеки ".
 Номинираха Иван Гешев за основен прокурор
Номинираха Иван Гешев за основен прокурор

Зад кандидатурата му застава и сегашният основен прокурор Сотир Цацаров

Единодушната номинация на 11-те членове от прокурската гилдия за Иван Гешев е предназначение на избора на идващия основен прокурор . Това е по този начин поради безалтернативността на тази кандидатура, доколкото министърът на правораздаването съобщи, че няма да издига претендент, с изключение на при " значително деформиране на процедурата ".

" Един претендент значи, че в прокуратурата други почтени за този висок пост няма , а това е тежка диагноза за нейната работа. Но и значи също, че каквато и идея за ръководство да предложи този претендент, то той ще бъда определен без основни рецензии и въпроси, с цел да не пропадне самата процедура по избора ", пишат от неправителствената организация.
 Висш съдебен съвет: Няма спънка Гешев да се състезава със себе си за нов основен прокурор
Висш съдебен съвет: Няма спънка Гешев да се състезава със себе си за нов основен прокурор

От Висш съдебен съвет му сложили условията и той се съгласил

От Инициативата " Правосъдие за всеки " задават следните въпроси към членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС):

- Ще гласувате ли за претендент за основен прокурор, който е податлив да произнася обществено присъди без финален правосъден акт и да назовава арестувани или единствено упрекнати лица " нарушители " , без даже да има формирано дело против тях и импортиран обвинителен акт в съда?

- Ще подкрепите ли с вота си претендент за основен прокурор, който декларира намерено, че е срещу класическия юридически принцип за разделяне на управляващите и афишира себе си за " непостоянен състезател "?

- Ще дадете ли доверието си на прокурор, който посочва имена на притежатели на медии, политици и предприемачи като хора, вършещи систематични закононарушения против републиката, без против същите да са постановени присъди и който назовава политици от законни и участващи на избори партии екстремисти?

- Ще може ли да оправдаете поддръжката си за избор за основен прокурор на ръководителя на профилираната прокуратура , който досега няма нито едно сполучливо приключено знаково дело с влезнала в действие неоправдателна присъда?

- Ще се доверите ли на човек, който искрено лъже в свои обществени изказвания и изявленията, за злепоставяне на свои критици или упрекнати от него лица ?

Въпросите са предизвикани от 35-минутното изявление на Иван Гешев, излъчено по Българската национална телевизия. В изявлението има най-малко пет аргументи членовете на Висш съдебен съвет да отдръпват поддръжката си за кандидатурата на Гешев.
 Христо Иванов не е сюрпризиран от единодушието на Висш съдебен съвет за Гешев
Христо Иванов не е сюрпризиран от единодушието на Висш съдебен съвет за Гешев

Колегия, формирана от кариерно подчинени прокурори, е нонсенс, счита някогашният министър

" Може да го сторите и да излезете с чест от обстановката, в която се самопоставихте с по този начин излъчената " единна кандидатура ", като имате още две дати, на които да предлагате човек с в действителност сериозна професионална биография и безспорни нравствени качества ", приканват от самодейността " Правосъдие за всеки ".

Според неправителствената организация, членовете на Висш съдебен съвет може и да се откажат от номинацията си Иван Гешев, само че тогава ще би трябвало да мотивирате добре своя избор на 24 октомври.
 Христо Иванов за Иван Гешев: Показа се
Христо Иванов за Иван Гешев: Показа се " новото обикновено " - бухалка в човешки тип

Газят се стандарти на самоограничение от политическо говорене, предизвестява Иванов

Въпросите, които ще бъдат заложени и в България, и от нашите европейски сътрудници, ще бъдат доста и тежки, предизвестяват от неправителствената самодейност. Те не изключват опцията да се появи обстановка, в която членовете на Висш съдебен съвет да гласоподават за различен претендент. Тогава ще бъде заложен въпроса - " по кое време сте били откровени и виновни - на 22 юли при номинацията на прокурор Гешев или на 24 октомври , когато сте я бламирали по други и още веднъж мощно неразбираеми аргументи ", питат от Инициативата членовете на Висш съдебен съвет.

От неправителствената организация задават два въпроса към членовете на Висш съдебен съвет:

- Поддържате ли конституционната режисура и главния либерален принцип на разделянето на управляващите?

- Зачитате ли презумпцията за непорочност до постановяване на дефинитивна присъда и допускате ли да се нарушават цивилен права?

Припомняме, Иван Гешев бе номиниран за основен прокурор на 22 юли от цялата прокурорска гилдия на Висш съдебен съвет.

Според представителя на Висш съдебен съвет Даниела Машева няма проблем той да е единствената кандидатура.

Преди ден о т " Демократична България " желаеха оставката на Гешев след неговото изявление, че не утвърждава разделянето на изпълнителната, правосъдната и законодателната власт . В същото изявление Гешев съобщи: " Ние нямаме никакви терзания да повдигнем обвинявания на който и да е , без значение към кой олигархичен кръг принадлежи, в случай че има доказателства. ".

Преди месец самият Иван Гешев съобщи и че чака настоящето съревнование да е мръсно и кално и се притеснява, че ще се купуват магистрати, политици и публицисти.

В средата на май месец президентът Румен Радев провежда серия срещи с шефовете в правосъдната система, с цел да съветва критериите и пълномощията на основния прокурор. Румен Радев се срещна с основния прокурор Сотир Цацаров, с ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов с ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков и с представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев.

След тези срещи примиерът Бойко Борисов дефинира консултациите като интервенция в правосъдната власт, само че представителите на правосъдната власт не одобриха сходна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: " Не поканвам магистрати у дома, желая правда. "

Около фигурите на основните прокурори не един път са се разразявали и кавги. Обвинения за авторитарност и разпра, в това число и за престъпни действия бяха отправени към Никола Филчев и доведоха до заключенията на Венецианската комисия, наречени " Колев " на името на убития прокурор Никола Колев. Те пък от своя страна провокират и самодейностите за правосъдна промяна сега, подхванати от правосъдния министър Данаил Кирилов за въвеждане на процедура по следствие на тримата огромни в Темида.

Друг скандал към фигура на основен прокурор е записа от април 2013 година от вкъщи на премиера, в който по-късно уволнения градски прокурор Николай Кокинов декларира на Борисов, че самичък си е избрал Сотир Цацаров. Името на сегашния основен прокурор бе намесено и в Цумгейт - диалог сред предприемачи, на който той е участвал.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР