От името на Арменска общност-България“ като обединение на национално представените

...
От името на Арменска общност-България“ като обединение на национално представените
Коментари Харесай

Арменската общност към президента: Променете датата за изборите

" От името на „ Арменска общност-България “ като обединяване на национално показаните организации на арменците в България се обръщаме към Вас в качеството си на хора, принадлежащи към арменската общественост в страната и български жители, имащи право на глас, с безапелационното гледище да се промени решението за датата на парламентарни избори ". Това написа в отворено писмо на сдружението до президента Румен Радев. То е във връзка да насрочи изборите за началото на април.
" На 4 април 2021 година според календара на Арменската апостолическа Света черква ще се означи Възкресение Христово. Хиляди арменски фамилии в страната (дори и тези, където има смесени бракове) в този ден ще отдадат по отговарящ метод своята респект към Иисус Христос и неговата всеотдайност в името на спасението на хората.
 Цвета Караянчева: Датата за избори не е удачна за католическата, еврейската и арменската общности Цвета Караянчева: Датата за избори не е удачна за католическата, еврейската и арменската общности
„ Нямаме никакви искания, като партия. Това е право на президента да уточни датата. Датата първо беше 28-ми март, неизвестно за какво...
Предпочитаме да мислим, че изборът на неудачния ден е подбуден от непознаването на традициите на „ другите “ в България, а не е резултат на преднамерен избор, показващ неуважение на религиозните права на принадлежащите към други вероизповедания, разнообразни от българското православие. Арменците имат хилядолетна църковна история. През всички тези епохи от 301 година насам църковният календар на Арменската апостолическа Света черква не е претърпял съвсем никакви промени. И без значение пред какви тествания са били поставяни нашите предшественици, те не са спирали да почитат светлите Христови празници – по този начин, както повелява нашата традиция и както са ни завещали нашите предшественици.
Така че и на този 4 април 2021 година арменската общественост в България, присъединявайки се към вярващия арменски свят, желае да отдаде респект към Христово Възкресение по отговарящ метод, а не да се втурва към урните и да мисли за политическите пристрастености и пристрастия. Това е ден, който би трябвало да бъде отдаден на Спасителя, не на политиците. Това би трябвало да бъде ден, в който смирено скланяме глава пред жертвата на Божия наследник, а не да избираме бъдещите народни представители. Защото те идват и си отиват, само че нашата религия и привързаността ни към християнската традиция остават. Те са безконечни! И не на последно място – Великден е времето, в което нашите християнски фамилии, откакто са посетили храма, се събират в уютна фамилна среда, с цел да продължат празника, отдаден на тържеството на духа над тленното.
Ето за какво не бихме желали този свят ден да бъде засенчен или износен поради едно неразбирателство. И в случай че използваме по-мека дума, то е тъй като не бихме желали да употребим „ пренебрежение “, което сигурно почувствахме, научавайки за подписания декрет от президента на България и за избора на несъответствуваща дата.
Господин Президент, Вие бяхте посетител на Първопрестолния Ечмиадзин единствено преди три години и сме сигурни, че сте почувствали силата и смисъла, което има Църквата в живота на арменците, виждайки светините, които се пазят там – от късчето от Христовия кръст, през копието на Лонгин, до всичко останало свято, свидно за всеки арменец и непокътнато през вековете. Ние се гордеем с тях, гордеем се, че принадлежим на народ с вековна история и църковна традиция. И въпреки да живеем в изискванията на диаспора, в никакъв случай не сме спирали да означаваме своите празници, които образуват нашата еднаквост и ни съхраняват като арменци. Бихме желали, както ние постоянно сме били лоялни български жители, зачитащи законите на България, която е нашата татковина, по този начин и към нас като представители на арменското малцинство да се демонстрира почитание и внимание към вярата, обичаите, културата, в това число и към църковния ни календар. Противното би означавало потъпкване на правата ни, вписани и в Конституцията, както и на духовните ни полезности.
 Проф. Константинов: При гласоподаване по пощата се нарушава записаната в Конституцията загадка на вота Проф. Константинов: При гласоподаване по пощата се нарушава записаната в Конституцията загадка на вота
При гласоподаване по пощата се нарушава записаната в Конституцията загадка на вота. Това сподели ръководителят на борда на шефовете на дружес...
Във връзка с горепосоченото се надяваме да преразгледате решението си за избор на дата за осъществяване на парламентарни избори и да се дефинира друга, съобразена с религиозните и всемирски традиции на всички български жители, имащи право на глас.
С почитание: Управителен съвет на Сдружение “Арменска общественост – България ”, приключва писмото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР