От Има такъв народ предлагат нормативни промени, с които университетите

...
От Има такъв народ предлагат нормативни промени, с които университетите
Коментари Харесай

ИТН блокира методиката на образователния министър за атестация на професори и доценти

От " ИТН " оферират нормативни промени, с които университетите ще получат плануваните 20 млн. лева за заплати на преподавателите без условия.

Това излиза наяве законопроект за промени в закона за държавния бюджет на България за 2022 година, импортиран от депутати от Има Такъв Народ, отпред с Ива Митева. Той на процедура блокира препоръчаната от просветния министър Николай Денков нова методика за препоръка на професори и доценти, която в последните дни разбуни мощно духовете в гилдията, оповестява " Сега ".

Допълнителните 20 млн. лева за вузовете бяха извоювани от синдикатите и висшите учебни заведения, когато се обсъждаше законът за държавния бюджет за 2022 година Идеята бе те да се употребяват за нарастване на главните заплати на преподавателите. В преходните и заключителни разпореждания на закона за бюджета обаче депутатите одобриха текст ( " злощастния " параграф 17), съгласно който въпросните пари ще се дават на държавните вузове като дотация за прехрана на образованието под изискване - откакто те вкарат в правилниците си новите критерии/методика за атестиране на университетския състав, препоръчани с решение на Министерски съвет. Точно против това обвързване на средствата с нови критерии за препоръка, които Министерски съвет постанова, се оповестиха ректори и преподаватели, съгласно които по този начин се погазва автономията на висшите учебни заведения - в случай че критериите за препоръка по закон се одобряват от самите висши учебни заведения във вътрешните им правилници, а не от Министерски съвет.

Предложението на депутатите от Има Такъв Народ е във въпросния параграф да отпадне текста, обвързван с новата методика, т.е. вузовете да могат да получат средствата си без изискването да одобряват новите правила за препоръка (които на процедура се блокират). Новият им текст гласи, че висшите учебни заведения ще получат 20-те млн. лева, откакто приведат критериите и индикаторите в правилниците си за атестиране на университетския състав в сходство със закона за висшето обучение Т.е. би била нужна корекция в закона за висше обучение, с цел да се вкара новата национална методика за препоръка на Денков (която в този момент се предлага с решение на МС).

Според депутатите на Слави Трифонов е налице и противоречие с член 57 от Закона за висшето обучение, според който индикаторите и критериите се дефинира в правилниците на съответните висши учебни заведения със наложително включен най-малко в закона. " Недопустимо е на съображение на Закон за държавния бюджет (с предложение, направено сред 1 и 2 четене) с акт на Министерски съвет, който даже не е подзаконов нормативен акт, да се дефинират индикатори, критерии и методика, които не са планувани в Закона за висшето образоване и позволяват нахлуване в академичната автономност на висшите учебни заведения ", споделят от Има Такъв Народ. Те са безапелационни, че усвояването на 20-те млн. лева не може да стане по планувания в параграф 17 ред. " Изменението на този параграф е значимо, с цел да се сътвори опция заделените от държавния бюджет целеви средства да доближат до своите получатели, още повече че променените стопански условия през последните месеци постановат в незабавен порядък индексация на приходите на работещите в системата ", аргументират се те.

Към самата методика за препоръка на Министерски съвет също има много рецензии, огромна част от които съгласно министър Денков нямат учредения.

След като в предлагането на Има Такъв Народ тя " отпада ", не е ясно каква ще е ориста й, в случай че законопроектът на Има Такъв Народ бъде подсилен от депутатите - дали да вземем за пример МОН ще предложи нови промени в закона за висше обучение, с цел да я вкара за всички вузове. При всички случаи решението на Министерски съвет за въвеждането й не може да остане, тъй като отпада юридическото съображение за съставянето му, поясняват адвокати.

Министър Денков нееднократно е казвал, че са нужни промени в ЗВО в тази тенденция. В момента са препоръчани такива (те минаха на първо четене), само че за напълно друго нещо - за плановите докторанти и образованието на един студент от два вуза, а времето за внасяне на оферти сред първо и второ четене е изтекло. Освен това сред две четения се вкарват само публицистични промени, а не такива, които вкарват радикални промени като да вземем за пример атестацията.

Ива Митева разяснява преди ден, че се срами от въпросния текст в закона за държавния бюджет, който касае спомагателните хонорари в университетите. " Нарушили сме правилото за самостоятелност на висшите учебни заведения ", съобщи някогашният ръководител на Народно събрание.

Епицентър. бг напомня, че от гилдията виждат мощен лобизъм при новите правила. Според тях, те толерират международните бази данни Scopus и Web of Science за сметка на българските научни издания. Монография във въпросните две международни бази данни да вземем за пример носи 150 точки, само че в случай че е в друга база данни - единствено 60 точки. В много посоки за професор са нужни 150 точки от научна активност. Само 20 т. от тях обаче могат да дойдат от изявления в други издания (за инженерните специалности даже ги няма и тези 20 т.), останалите точки би трябвало да са от изявления точно в Scopus и Web of Science.

" Излиза, че би трябвало да имаш близо 10 публикации в Scopus. Но знаете ли какъв брой коства единствено една обява в тази база - от 1000 евро нагоре. Кой млад академик може да влага такава сума? " пита ректорът на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова. В нейния университет да вземем за пример бюджетът за просвета е 50 хиляди лева, които биха стигнали за публикуването на 25 публикации, т.е. по 1/3 публикация на учител.

Според проф. Темелкова първите минимални условия за академично израстване, въведени преди 4 година, са били уравновесено направени за равномерен преход от руско-немския модел (без условия за цитирания в Scopus и WoS) към англо-саксонския. " Гилдията още привиква с тези условия, а се постановат нови, по-строги, нямащи нищо общо със старите ", споделя тя. Затова, съгласно нея, по-разумно би било първо да се влага във въвеждането на някои български издания в Scopus, след което да се вкарват сходни правила.

" Защо в случай че ме цитира непознат докторант, това ще ми носи 0.5 точки, а в случай че ме цитира български докторант - 0 точки. Защо няма да ми се признае научният труд, оповестен в българско научно издание? ", пита още проф. Темелкова, виждайки дискриминация.

" За да си академик, към този момент би трябвало да си богат ", заключават преподаватели, съгласно които новите правила ще доведат до отлив на млади учени. Според тях не е за занемаряване и фактът, че за израстване ще е нужно съвсем двойно повече време, в сравнение с до момента - да вземем за пример вместо за 2-3 година да минеш от основен помощник в доцент, по новите условия ще са нужни най-малко 5 година непрестанно издание.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР