От храна не се лишаваме, от ток, от вода, от

...
От храна не се лишаваме, от ток, от вода, от
Коментари Харесай

Бедни пенсионери си помагат със собствено произведена храна

От храна не се лишаваме, от ток, от вода, от такива неща – не. Произвеждаме си зеленчуци и почти се оправяме

Пенсионерите от селата във Великотърновска област се оправят с ниските си пенсии като си оказват помощ със лично създадена храна. Най-трудно е на тези, които живеят в обитаеми места без магазин, съобщи организация.

Едно такова село е павликенското Мусина /намира се сред Велико Търново и Павликени, на към 20 км от двата града/. Там хранителният магазин е затворен от към година. Нямат и постоянни междуградски рейсове. Хляб се кара в избрани дни в седмицата, другояче хората пазарят в градовете или в прилежащите села. Купуват си главното – олио, от време на време месо. По-голямата част от това, с което се хранят, си създават сами.

" От храна не се лишаваме, от ток, от вода, от такива неща – не. Произвеждаме си зеленчуци и почти се оправяме “, споделя Галина Тотева, която е пенсионер от към година. Тя добавя, че живее с майка си, която е на легло, само че с усмивка споделя, че двете пенсии, въпреки и дребни, им стигат. Най-много пари отиват за отопление на къщата – употребяват печка на дърва или климатик – в по-топлите дни.

Сава Събев, който се е пенсионирал преди две години, също ни посреща с усмивка. Той споделя, че животът не е елементарен, само че на село нещата се случват някак по-спокойно.

" Аз имам другари в града, при тях е трагично ситуацията. Приятел имам с 40 години стаж, който е с 460 лв. пенсия. Ако аз не му изпратя касетка картофи или шише олио, нещо въпреки и алегорично, в действителност е доста мъчно “, добавя мъжът и прецизират, че той също получава помощ от децата си, само че пък оказва помощ и на тях – с месо, зеленчуци, млечни артикули, яйца.

Жителите на Мусина описват, че в последните две години съвсем не е останала къща в селото, която да не е продадена. Има и доста чужденци, магазин няма, само че пък здравната работа е ремонтирана и доктор идва всеки ден за по няколко часа. Когато имат потребност от нещо от града, се обръщат главно към кмета, който е другар на всички и постоянно се отзовава.

Селата във Великотърновска област са над 300. По-големите, както и тези, които се намират покрай градовете са много обитаеми. Има, обаче, и такива, в които с цел да си купиш самун чакаш избран ден или просто отиваш до близко обитаемо място, в случай че имаш опция.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР