От гроба на млада жена при разкопки е открит забележителен

...
От гроба на млада жена при разкопки е открит забележителен
Коментари Харесай

Изумително: 2100-годишен „iPhone“ е открит в гроба на младата жена ВИДЕО

От гроба на млада жена при разкопки е открит незабравим обект на 2137 години, който доста наподобява на iPhone. Структурата е направена от тип лигнит - с вложки от полускъпоценни камъни, оповестява "Мирър ".

Той е открит в некропола Ала-Тей откакто е пресушено водохранилище покрай Саяно Шушенския язовир и най-голямата в Русия електроцентрала.



Експертите настояват, че умрялата е била съвременна млада жена, която е живяла в епохата Хуну в южната част на Русия. Смята се, че тя може да е носила предмета като тока за колан.

„ Погребението на Наташа с iPhone от епохата на Хуну е едно от най-интересните неща в некропола.

"Нейният беше единственият колан, декориран с китайски монети уджу, което ни оказа помощ да го датираме ", споделя доктор Павел Леус, който управлява екипа от археолози през лятото.

Снимките на аксесоара вършат усещане с изключителните му тюркоазени и червени инкрустации.



Находката е открита в региона на Тува, който е значително планински с красива природа - място за отмора, посещавано постоянно от съветския президент Владимир Путин.

В региона са ситуирани и други гробове от праисторически цивилизации, датирани от бронзовата ера до времето на Чингис хан.

Д-р Марина Килуновская от Санкт Петербургския институт за културна история, която управлява археологическата активност декларира: „ Този некропол е научна сензация. Имахме необикновен шанс да намерихме тези погребения на богати хунски номади, които не са ограбени от (древни) иманяри. “

Учените признават, че са в конкуренция с времето да прегледат обектите и да спасят скъпите съкровища от възможни водни провали.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР