От „Грийнпийс“ - България призовават за оспорване на разрешението на

...
От „Грийнпийс“ - България призовават за оспорване на разрешението на
Коментари Харесай

Грийнпийс призовават да се оспори разрешителното на ТЕЦ Бобов Дол за горене на отпадъци


От „ Грийнпийс “ - България приканват за оборване на разрешението на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ да гори боклуци. „ Изгарянето на отпадъците е най-лесният метод да се оправим с казуса, само че в дълготраен проект ще би трябвало да се оправяме с различен проблем - обвързван със съхраняването на отпадъка от горенето, рисковите субстанции от горенето. Те би трябвало да се съхраняват в специфични складове “. Това съобщи пред БНР Меглена Антонова от „ Гринпийс “ – България.

Припомняме, че изпълнителната организация по околна среда разреши на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ да гори боклуци. Утре изтича срокът, в който решението на организацията може да се апелира. От „ Гринпийс “ - България споделят, че всеки от нас би могъл да го оспори.

„ Новото при Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ е, че им се позволява в горивото – вместо да горят единствено въглища, да прибавят и други типове горива. Когато приказваме за боклуци, те са най-разнообразни и това е едно от нашите терзания, тъй като им се разрешава да горят пластмаси, опаковки, текстил, боклуци от шивашката и обувна промишленост. Не сме сигурни по какъв начин това ще бъде следено и какво тъкмо ще попада в наличието на този боклук и надлежно какви ще са последствията “, изясни Антонова.

Тя добави, че когато се горят такива неща, остава и боклук, който също е рисков за здравето. „ За нас това е нещо като прозорец – стартира се с горене на малко количество боклуци. В момента са декларирани към 100 тона боклуци на денонощие. Останалата част ще бъде биомаса. По-голямата част към момента ще е от въглища “, разяснява Меглена Антонова. Тя обаче даде образец с „ Топлофикация – Сливен “: „ Те започнаха с малко количество, по-късно излезе информация, че за тях това не е задоволително като количество и пожелаха да изгарят още повече боклуци. Това е единствено началото на това те да се трансфорат в едни огромни пещи за изгаряне на боклуци.

Виждаме от ден на ден, че горенето на въглища не е рентабилно “. Според нея това би трябвало да е сигнал, с цел да се намерения за друга опция за произвеждане на електрическа енергия. Антонова акцентира още, че смяна на горивото, би трябвало да води със себе си смяна на инсталацията. От централата обаче настояват, че това не е належащо.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР