От гръцка страна беше изявен интерес, от една страна към

...
От гръцка страна беше изявен интерес, от една страна към
Коментари Харесай

Денков след срещата с Мицотакис: Беше изявен интерес към разширението на Чирен

„ От гръцка страна беше изявен интерес, от една страна към разширението на Чирен . Те са заинтригувани да запазят известна част от потенциала и против възнаграждение да могат да употребяват тези спомагателни размери, които се обезпечават “, сподели министър председателят Николай Денков след срещата с гръцкия си сътрудник Кириакос Мицотакис. 

В гръцката столица Денков ще се срещне с премиера на южната ни съседка Кириакос Мицотакис

„ Беше изявен интерес и при развиването на АЕЦ „ Козлодуй “, при подготовката на новите реактори. Казаха, че биха се интересували дали биха могли да се включат или като вложители, или подписване на дълготрайни контракти с електроцентралата за закупуване на ток “, добави министър-председателят.

Денков и Мицотакис са обсъждали дали България може да се включи в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис. 

Това би трябвало да се случи за 600 дни

„ По отношение на Кавала следва сключване на контракт на Гърция с концесионера и ясно декларирано единодушие България да се включи в тази концесия. Изходната точка за договаряния е 20% присъединяване, без значение от терминалите за полутечен газ. Предстои развиване в идващите месеци. По отношение на пристанището в Александруполис преди няколко месеца беше спряна концесията, само че гръцкият министър председател сподели, че сега се преглеждат разнообразни разновидности и в случай че бъде открита до края на годината, България ще има опция да съобщи този интерес “, изясни Николай Денков. 

По думите му се работи интензивно по разширение или увеличение на интензитета на газа посредством слагане на спомагателни компресорни станции. Това разрешава освен България да бъде захранена, а и да може да се придвижва газ и към прилежащи страни.

Служебният енергиен министър Росен Христов направи ревизия на строителството на първия терминал

Мицотакис и Денков са разискали и   тръбопровода Александруполис - Бургас.

„ С опция за импорт на петрол за зареждане на рафинерията, което е извънредно значимо от позиция на привършване на дерогацията. Гръцката страна е заинтересувана да се построи, обсъждахме вероятни трасета и по какъв начин би могло да се осъществя на процедура. Всичко изисква най-малко няколко месеца “, уточни българският министър председател. 

Българската и гръцката страна са коментирали и уговорките по развиване на ЖП линиите – към „ Кулата “ и към Свиленград, и отварянето на пристанищата от България, включително Румъния, Украйна, Молдова, с цел да се придвижват повече товари. 

Пред публицисти Николай Денков разяснява и концепцията 24 май да стане народен празник.

„ Вицепрезидентът сподели, че няма възражения против датата 24 май, само че че се съмнява в причините. Миналата година по това време внесохме подобен отчет за разискване на оперативно съвещание на Министерски съвет. Аргументите постоянно са били едни и същи. Като човек на науката и просветата за мен постоянно 24 май е бил най-светлият празник, който сплотява всички. Има разлика в това кой е най-подходящият ден и аз нямам никакво подозрение за себе си, че това е 24 май “, сподели той. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР