От Гражданско сдружение Достойнството на един народ“ - ДЕН твърдим,

...
От Гражданско сдружение Достойнството на един народ“ - ДЕН твърдим,
Коментари Харесай

Найден Зеленогорски: Парламентът трябва да увеличи бюджета за култура!

От Гражданско съдружие „ Достойнството на един народ “ - ДЕН твърдим, че инвестицията в здравето, образованието и културата на хората е най-важното изискване за осъзнато и успяващо общество.

За страдание обществените финанси за просвета трайно изостават от парите за опазване на здравето и обучение. Категорично е належащо нарастване на средствата за просвета и публични медии от 0.5 на 1 % от Брутния вътрешен артикул, каквото е междинното равнище в източноевропейските страни членове на Европейски Съюз.

В 35 % от общините в България жителите нямат директен достъп до културни институти и това лишава техните конституционни права.

Задължителни са прекомерно дълго чаканите структурни промени в Министерство на вътрешните работи и системата за сигурност, образованието и опазването на здравето, както и мощно финансиране на инфраструктурата в северна България, в планинските и полупланински региони на страната.

За поредна година вместо решителни стъпки за финансова децентрализация и включване на 2 % от налога върху приходите на физическите лица непосредствено в общинските бюджети, се оферират полумерки, които не водят до мощна локална власт и взимане на решения на най-близкото равнище до хората, което е основополагащо в одобрените и проспериращи демокрации в света.

От ДЕН още веднъж настояваме за основаване на музей в памет на жертвите от репресиите на комунизма в концлагера “Белене ” и обмисляне на 5 милиона лв. в Държавния бюджет за 2024 година за тази цел.

Необходим е равномерен и сигурен преход, от обучение към работа, в последните години на междинното и висше обучение, посредством стратегии за придобиване на действителен професионален опит, развиване на дуалното обучение, в това число и стаж против възнаграждение. В сферите търговия и услуги, туризъм, ремонтна активност това ще има забележителен резултат и в двете направления. Липсва държавна тактика за задържане на студенти, от сериозни за България специалности, измежду които медицина, за които страната и университети изразходват обилни средства. Възможно е да се изисква за държавна поръчка сключване на контракт за работа в продължение на 5 години в страната, против което не се дължат такси за образованието.

В региона на обществената политика предлагаме да се обмисли в Народното събрание диференциране на минималните работни заплати по области и браншове, които могат да се класифицират в групи на база междинна работна заплата, демографски индикатори и брой на популацията.

Необходими са съществени промени в пенсионната система и регулации, по повод превъзмогване въздействието на влошаващата се демографска конструкция, все по-големия и към този момент грозящ системата недостиг във фонд пенсии и демотивиране на част от работещите и самоосигуряващите се да се обезпечават на действителен приход.

Добро решение е съществуването на тласъци, данъчни облекчения или вдишване за даден интервал от време на осигуровките, при откриване на производства и действителен бизнес в слаборазвити, планински и полупланински региони на България, както и за бизнеси гарантиращи стабилно локално икономическо развиване.

Според гражданско съдружие ДЕН е належащо Министерството на труда и обществената политика, Агенцията за обществено подкрепяне и общините да оказват помощ с откриване на центрове за преквалификация на безработни в стопански неразвити региони, за обезпечаване на квалифицирани служащи за нововъзникващи бизнеси, с разкрити най-малко 50 работни места.

Важно е да настъпи смяна в системата на ТЕЛК, която да подсигурява обективна оценка на потребностите и самостоятелна поддръжка на всеки човек с увреждания, както и възстановяване на работата на органите на здравната експертиза, за произнасянето им в откритите по закон периоди, защото сега при приключване на 3 годишен период хората чакат от 3 до 5 месеца до решение на нов ТЕЛК.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР