От гражданската организация Спаси София алармираха за манипулации и фалшификации

...
От гражданската организация Спаси София алармираха за манипулации и фалшификации
Коментари Харесай

Спаси София със съмнения за фалшификация на проектите за бюджета на столицата

От гражданската организация " Спаси София " сигнализираха за операции и фалшификации в програмата " София избира " за плановете за почтено осъществяване на гражданския бюджет на София.

Общо 39 планове били позволени за присъединяване в гражданския бюджет на столицата.

Борис Бонев уточни, че още на десетия ден открили първите операции в платформата на Столична община - машинно и автоматизирано слагане на гласове за един от плановете за панорамната площадка на Копитото.

От " Спаси София " открили, че през нощта, когато другите планове не получавали точки, този план за Копитото натрупал устойчиво гласове.

Тогава от гражданската организация алармирали зам.-кметът по цифровизация, че имало проблем с данните, които били фалшифицирани и манипулирани. От техният сигнал били отстранени 1407 подправени гласа за плана на Копитото.

След сигнала се появила нова функционалост за сигурност на уеб страницата на програмата. Разчитахме, че общината е взела ограничения да не се позволява повече повторна операция, само че в последния ден на гласуването имало още веднъж много съмнителни резултати, уточни Борис Бонев.

Последният ден на гласуването почнал със скандал - блокиран свален уебсайт без опция за гласоподаване. В резултат на това от Спаси София получили огромно скупчване на гласувате единствено за един план. Два часа след отварянето на уеб страницата един от плановете имал 264 гласа, а останалите имали сред 40-50 гласа.

За това от гражданската организация имат подозрения за честността на вота за бюджета на столицата изключително в последния ден. Проектът за учебните тоалетни бил на второ място до последния ден на гласуването, когато се случила внезапна смяна.

Борис Бонев акцентира, че в последния ден на гласуването за плана с най-вече гласове се отбелязвало ритмично гласоподаване с по пет гласа на минута, а по-късно по три гласа на минута.

Той запита столичният кмет Йорданка Фандъкова за какво системата за гласоподаване не е била по-сигурна и по-надеждна.

Бонев съобщи в умозаключение, че по този метод всички други планове станали жертва на операция и имитация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР