От години заплатите на служителите в РЗИ са ниски, а

...
От години заплатите на служителите в РЗИ са ниски, а
Коментари Харесай

Здравният инспекор от РЗИ Благоевград В. Георгиева: Обичам работата си, работя с удоволствие, въпреки всички трудности и унизително възнаграждение

От години заплатите на чиновниците в РЗИ са ниски, а отговорностите доста. За страдание се оказа, че макар пандемията, която изнесоха на гърба си, те са изпуснати и от нарастванията на приходите тази година, което докара даже до митинги.

Възможно ли е да си праволинеен в работата, та даже това да ти коства закани и то против заплащане, за което мнозина не биха приели да се трудят.

Да, има такива хора и една от тях е Валентина Георгиева.Тя е здравен контрольор в Регионалната здравна ревизия в Благоевград. Работещите в инспекциите са единствените в здравната система все още, които работят за заплати, съизмерими с цените от преди дванадесет – петнадесет години, написа clinica.bg.

Биографично за нея

„ Една доста елементарна българка. Така дефинира себе си Валентина Георгиева. Макар и упорита и безкомпромисна, когато се отнася до работата ", добавя личната си характерност тя.

Родена е през 1963 година. Завършила е Медицинския лицей „ Йорданка Филаретова " в София. Впоследствие минала няколко спомагателни квалификации, направила и магистратура „ Опазване и надзор на публичното здраве ".

В продължение към този момент на 36 години тя работи в Регионалната здравна ревизия в Благоевград със напълно малко изключение, когато била назначена в друга работа, също с контролни функционалности. През 2011 година, когато беше основана Българската организация по храните инспеторите по надзор на храните са преместени служебно от РЗИ в новата конструкция. Така й се наложило да работи в регионалната дирекция на организацията в Благоевград цели две години. При първата появила се опция обаче, през 2013-та, Валентина се върнала на остарялата си работа.

Да познаваш контрола на 100%

Инспектор Валентина Георгиева освен е наясно с него напълно, само че и знае частица по частица по веригата къде, какво и по какъв начин някой може да се опита да измами системата. Тя и сътрудниците й имат нелеката задача да ревизират заведенията за тютюнопушене, магазини и редица други обекти, където могат да ги посрещнат, а са ги и посрещали не изключително ласкаво.

„ По отношението и настроението на всеобщия българин се вижда, че по никакъв начин недолюбва контролните органи. Едни не ни харесват, тъй като ги ревизираме, други просто не знаят с какво се занимаваме и считат, че надали не, сме непотребни. Аз обаче си одобрявам работата и откогато съм в тази система, нито за момент не съм си помисляла да я напущам, безапелационна е Валентина Георгиева.

Работя на драго сърце, тъй като виждам, че има резултат от това, което върша въпреки и в профил да наподобява по различен метод. Пряко или не директно, ние се грижим за здравето на хората, колкото и множеството от тях да не го схващат. Освен надзор, наша задача са и заразните болести, профилактиката и промоцията на здраве, лабораторни проучвания, защото в РЗИ правим и такива ", разяснява тя за незапознатите.

Човек на реда

Така я дефинират у дома брачният партньор й и щерка й. Като перфекционист, който не търпи несвършени задания и се старае да провежда делника си по този начин, че да няма изгубена минута, когато има работа. Така я виждат сътрудниците й. „ Не ми се желае да наподобявам прекомерно строга леличка, само че положителната организация за мен е природа. Такава се помня от млада, по този начин са ме възпитали родителите ми. Благодарна съм, че имам основани положителни привички и по този начин съумяват да подредя всекидневието и, че да имам време и за отмора ", усмихва се Валентина.

Инспектор Георгиева има и своите дребни недостатъци - музиката и поезията. Признава си, че нито свири, нито написа стихове, само че пък за сметка на това към нея непрестанно звучи тъкмо музика. Ненаситно, с часове може да слуша Хосе Карерас, а когато у дома им омръзне да слушат „ нейната музика ", поставя слушалките и търси нещо по писък усет в Интернет. Обича и да пътува. „ Заплатите ни в РЗИ, както към този момент е известно на всички не разрешават пътешествия. Въпреки това съумяват един път в годината да изляза в чужбина с помощта на моята щерка, която работи в добра задгранична компания в София ", споделя Валентина и добавя, че месечните хонорари не са единственият проблем на работещите в районните здравни инспекции.

Да те затворят в ледник

Макар и единствено за няколко минути, това се е случвало на неин, сътрудник, отишъл на инспекция. Натикали го в хладилната камера на магазина, с цел да го сплашат, в случай че си разреши да напише акт. Инспекторка от нейния отдел пък била затворена в складовото помещение, като преди този момент притежателят разхвърлял банкноти в близост и се обадил в полицията сякаш, че го рекетира. Жената обаче също съумяла да звънне в районното малко преди него и по този начин й се разминал случаят и с униформените. „ Засега на мен такива неща не са ми се случвали, само че са пробвали да ме сплашат. казвали са ми, че знаят къде пребивавам, знаят по кое време мъжа ми и щерка ми се връщат у дома и от кое място минават. Засега съм се разминавала единствено с това ", споделя Валентина. Донякъде е спокойна, когато поверява заведения нощем. Тогава наложително тя и сътрудниците й са придружавани от служители на реда. През деня обаче здравните инспектори са сами, което напълно не значи, че по ярко всичко е умерено,но е доста по-спокойно да се работи.

Забележим едвам на първа линия

По време на пандемията, изключително по време на локдауна тъкмо инспекторите на РЗИ бяха хората, които дежуряха на ГКПП-та, а Благоевградски район има четири гранично-пропусквателни пункта. Пак те ревизираха, мереха температура, взимаха проби и правеха проби и какво ли още не. Обикновено един дежурен контрольор тогава работеше бе спиране по 12 часа. Бяха на първа линия и за риска взимаха и изключителни пари. „ С тях някак си беше по-добре. Посрещахме потребностите си. Едва тогава,сякаш, обществото ни видя. Хората схванаха, че работим и то не по никакъв начин малко. Дотогава, някак си, като че ли ни нямаше ", споделя здравният контрольор Валентина Георгиева. След като бе разгласен краят на епидемиологичната конюнктура тя и хората в районните здравни инспекции към този момент не получават изключителните пари.

Как се закърпва месеца?

„ Трудно, доста мъчно ", въздъхва Георгиева. За всички опасности тя и сътрудниците й взимат унизително дребни заплати. Между 800 и 1100 лв. са месечните хонорари в районните здравни инспекции. Не крие, че хората употребяват заеми или взимат пари от взаимноспомагателната каса в инспекцията освен това напълно не за капризи. Взимат ги, с цел да дочакат деня до заплата без значение, че тя не може да покрие разноските. На първо време обаче може да запълни някоя и друга дупка. „ Не сме второкласен. Работим и то високоотговорна работа. Подложени сме на опасности и имаме право на почтено заплащане. Лично аз ще стачкувам, а също и сътрудниците, в случай че не се откри метод, по който да ни усилят заплатите " зарича се Валентина. Хората в районните здравни инспекции останаха на старите хонорари. По думите на служебния здравен министър Асен Меджидиев те не могат да бъдат изменени, защото там не е осъществена промяна, няма оптимизация.

Оптимизация ли?

„ Каква оптимизация?! Това значи да се съкратят структури в инспекциите. Та ние така и така сме доста малко, няма хора, с цел да бъдат съкращавани ", възкликва Валентина. В поддръжка на думите си тя сочи обстоятелството, че в РЗИ-Благоевград множеството от хората са в предпенсионна възраст. Има и значително пенсионери, тъй като просто няма кой да прави работата. Периодично там афишират и състезания с вярата да пристигна ново попълнение, само че такова по този начин и няма. Случват се и парадокси като този, да вземем за пример. Явил се млад доктор на конкурс, единственият претендент. Спечелил го. Когато схванал каква е заплатата, се разгневил, че са му изгубили времето да се явява на конкурс. Така и не почнал работа.

В делниците на Валентина има и радостни моменти, колкото и те да не са многочислени. „ Като вляза в магазин след работа, да напазарувам, срещам разстройване в погледа на продавачите. Сигурни си мислят, че работя под прикритие, смее се тя. Случвало се обаче и друго, да й кажат да не купува еди кой си артикул, тъй като не е първа прясност.

Такива са делниците и проблемите на здравния контрольор Валентина Георгиева от РЗИ – Благоевград – по този начин сходни на делниците на сътрудниците й от всички останали районни здравни инспекции в страната.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР