От години за повечето от нас е ясно, че приложенията

...
От години за повечето от нас е ясно, че приложенията
Коментари Харесай

Как TikTok, Instagram, Facebook следят всичко, което правим?

От години за множеството от нас е ясно, че приложенията в телефона ни събират всевъзможни данни за държанието ни онлайн, само че не всички способи са изцяло ясни за елементарния консуматор. 

Наскоро The Verge описа за софтуерен инженер на име Феликс Краус и уеб страницата му www.InAppBrowser.com, посредством който Краус е съумял да открие някои много съмнителни части код в приложения като TikTok, Instagram и Фейсбук. 

Според Краус тези приложения имат способността да засичат и разчитат всичко, което вкарваме през цифровите клавиатури на всяко приложение, и да записват какви линкове отваряме. 

Това включва и държанието ни и линковете, върху които кликаме, когато отворим трети уебсайт през някое от тези приложения. 

Така с изключение на наличието на известията ни приложенията биха могли напълно тихомълком да запишат детайлите от кредитната ни карта, адреса ни и паролата ни да вземем за пример. 

Според самия Краус разкритията му не са удостоверение, че сходно шпиониране фактически се случва, а просто, че има опция да се случва. 

И Meta, и TikTok не пропуснаха да разясняват работата на Краус, като побързаха да обяснят, че не се прави никакво нерегламентирано събиране на данни отвън това, належащо за проявлението на по-акуратни реклами. 

От Meta даже декларират, че напълно предумишлено са основали кода си подобен, какъвто е, в името на това да демонстрират най-правилните за всеки консуматор реклами. 

От TikTok пък изясняват, че въпросният код в приложението служи за премахване на бъгове и следене на работата на самия програмен продукт. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР