От години сметопочистването на София отива при едни и същи

...
От години сметопочистването на София отива при едни и същи
Коментари Харесай

Бизнесът с боклука в столицата за 430 млн. лв. остава в ръцете на старите играчи

От години сметопочистването на София отива при едни и същи компании

© Надежда Чипева През идващите пет години събирането и извозването на боклука в София ще бъде разграничено сред компании на Румен Гайтански-Вълка и братята Кирил и Георги Домусчиеви. Въпреки че на тазгодишния търг се явиха и няколко нови претендента, до класиране беше позволен единствено един от тях - " Еф Си Си България " ЕООД с шеф Красимир Тодоров.

Така мегапоръчката с бюджет 430 млн. лева с Данък добавена стойност значително удостовери предварителните подозрения за спогодба сред главните кандидати, които почистват столицата през последните 10 години. А макар увеличените разноски няма съществени учредения да се счита, че градът ще стане по-чист.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новите контракти ще бъдат подписани през юли 2020 година и ще важат за период от пет години, което пък значи, че едвам идващият кмет на столицата ще има опция да промени метода, по който се организира процедурата. Предишните съглашения са били сключвани с съвсем същите компании и са близки по стойност. Седемте зони костват общо 424 лева с Данък добавена стойност, а с други два обособени контракта, подписани през 2017 година, е разпределено почистването на регионите " Триадица-юг ", " Младост " и Овча купел " и " Витоша ". В момента то се прави от австрийската ЗМБГ " АД, която беше отсранена от този търг, и от консорциума " София-Юг " и коства общо 94 млн. лева с Данък добавена стойност.

Сблъсъци

Фирмите на Румен Гайтански и Домусчиеви се състезаваха директно за почистването на регионите " Възраждане ", " Оборище ", " Триадица ", само че при отварянето на ценовите предложения на 20 декември стана ясно, че зоната ще отиде при консорциума на Домусчиеви - " Титан София Център 1 ".

" Зауба " АД, която е напълно благосъстоятелност на Гайтански-Вълка и за първи път влиза непосредствено в конкуренцията за боклука на София, е отстранена поради механически пропуски в документите. В същото време въпросната компания остана без конкуренция за почистването на " Люлин " и " Красно село ". Там оценителната комисия на общината е решила, че австрийската " Заубермахер " (ЗМБГ) не покрива условията, и я е отстранила. Тук любопитното е, че и в този момент тази зона се обслужва непряко от Вълка - общинското " Чистота Искър " е превъзложило активността на " Грийн Партнърс " посредством контракти за наем на техника.

Докато 5 от 6-те нови претендента бяха отстранени от борбата за почистването на града още на техническо равнище, консорциумите на Домусчиеви получиха оптимален брой точки (100 т.) на техническите условия. Това най-вероятно се дължи на възобновените машини, които съгласно зам.-кметът на София Йоана Христова дават отговор на стандарта Евро 6.

Фирмите на Гайтански ( " Грийн Партнърс " и " Зауба " ) обаче не са такива отличници и имат по 63 и 68 точки на техническата спецификация. Така " Грийн Партнърс " ще се състезава за регионите " Изгрев ", " Слатина ", " Подуяне " с новия състезател " Еф Си Си България ", като и двете имат идентичен брой точки за техническите си приложения (63 т.) и решаваща ще бъде препоръчаната цена, която включва финансови параметри по обособените действия (общо 33 на брой). За " Илинден ", " Надежда ", " Сердика " компанията на Гайтански се сблъсква с консорциума " АЕС-Х Груп " на някогашния началник на общинското " Чистота " Красимир Арсов.

Четири сигурни за Домусчиеви

Консорциумите към компанията " Титан " на Иво Иванов, Димитър Борисов и братята Домусчиеви ще завоюват сигурно 4 от общо 7-те зони, за които няма позволени други претенденти. Те ще почистват " Средец ", Лозенец ", " Студентски ", " Искър ", " Панчарево ", " Кремиковци ", " Банкя ", " Връбница ", " Нови Искър " и " Възраждане ", " Оборище ", " Триадица ".

Почистването на София остава без смяна

Въпреки че в план-сметката на общината за 2020 година планува разноските за почистването на града да набъбнат с 5.4% до 217.2 млн. лева, няма да се промени методът, по който се събират и транспортират боклуци, нито улиците ще се метат по-често машинно. Според зам.-кметът Йоана Христова, която показа проекта, качеството на сметопочистването обаче ще бъде по-високо от следващата година, защото в тазгодишния търг са били заложени по-високи условия за техниката, която употребяват компаниите - да вземем за пример камионите би трябвало да дават отговор на стандарта Евро 6.

Това обаче не значи, че контейнерите ще се събират по-често, в по-подходящо време или че градът ще стане по-чист. Контролът още веднъж е предоставен на Столичния инспекторат - институция, която не е реформирана от години и мъчно може да се похвали с ефикасни резултати.

Според Христова огромната вест при почистването на София през 2020 година е, че в кварталите поддръжката, обвързвана със събирането и третирането на отпадъците, както и тази за междублоковите пространства ще стане по-интензивна. Тя твърди, че това ще стане с помощта на наложилата се децентрализация към регионите и плануваното увеличение на средствата за тях. В случая става дума за общо 200 хиляди лева, които на фона на 24-те региона на София наподобяват по-скоро алегорично.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР