От години сградата на хотел Одесос“ до входа на Морската

...
От години сградата на хотел Одесос“ до входа на Морската
Коментари Харесай

Ще изникне ли на мястото на хотел „Одесос“ многоетажен комплекс?

От години постройката на хотел „ Одесос “ до входа на Морската градина стои неизползваема. Около част от нея има преградни мрежи, които будят въпроси за бъдещето на зданието у преминаващите поданици и посетители на града. За мнозина евентуално не е оригиналност, че притежателят на парцела „ Варненски бряг “ АД има желание да построи на мястото му и върху близкия паркинг хотелски комплекс с над 10 етажа.

До момента концепцията по този начин и не съумява да се осъществя, само че стъпките на сдружението в тази посока не стопират, научи Moreto.net. Това излиза наяве от документите по правосъден спор сред „ Варненски бряг “ АД и общинската администрация, воден в Административен съд. В продължение на година двете страни си разменят ролята на жалбоподател, които търси решение от магистратите.

Цялата сага се корени към допускането на произвеждане по заявление от сдружението от юли предходната година за одобрение на проекти за сигурност и краткотрайна организация на придвижването, свързани с премахването на постройката на хотел „ Одесос “. Дирекция „ Архитектура, градоустройство и устройствено обмисляне “ (АГУП) е спряла това произвеждане.

След тъжба от „ Варненски бряг “ Административният съд излиза с определение през октомври предходната година, че актът на преустановяване е противозаконен. АГУП обаче не трансформира събитията и производството по този начин и не се случва. В резултат сдружението упорства да бъде наложена санкция на шефа на АГУП поради нарушаване на правосъдното предписание. Отсъждането е в интерес на „ Варненски бряг “ АД. Съдът постанова санкция от 200 лв.. Следва обжалване на глобата от страна на шефа на АГУП, само че безрезултатно. Поне това демонстрират наличните документи на уеб страницата на Административен съд.

От записките по едно от съвещанията през миналия октомври, извършено поради поредна тъжба от страна на „ Варненски бряг “, излиза наяве още, че в края на септември тази година кметът Иван Портних е издал заповед, с която се стопира производството по заявление на сдружението от преди година за одобрение на „ Проект за сигурност и здраве “ и „ Временна организация на придвижването “ за обект „ Премахване на постройка хотел „ Одесос “ до привършване стартирано произвеждане, пред Министерството на културата.

Към днешна дата тази заповед към момента е в действие, сподели за Moreto.net основният проектант на Община Варна арх. Виктор Бузев.

„ Издадена е на съображение, че е належащо тези елементи да бъдат съгласувани от Министерство на културата и са изпратени за координиране служебно. Оттам към момента не са върнати и заповедта за прекъсване на производството е в действие “, показва арх. Бузев.

По думите издадено позволение за градеж на хотелския комплекс все още няма. Няма информация по кое време и дали следва унищожаване на постройката на хотела. Пристъпването към деяние зависи от желанието на притежателя и дали ще бъдат съгласувани нужните за услугата документи, които са свързани и със заповедта на кмета, излиза наяве още от думите на основния проектант.

В уеб страницата на Националния институт по недвижимо културно завещание е налично съобщение от 19 септември 2022 година за започване на произвеждане по отношение на постъпило писмо в института при започване на септември. Започнатото произвеждане е по два члена от ЗКН и е за правене на „ предварителна оценка- определяне на признаци на проучвания обект като недвижима културна полезност “ и краткотраен режим за запазване на хотел „ Одесос “.

От уведомлението излиза наяве, че постройката на хотела няма статут на недвижима културна полезност, само че попада в рамките на археологическия резерват „ Античен град – Одесос “, както и в обсега на Групов монумент на културата. Посочва се, че дейностите в обсега на резервата се правят съгласно Закона за културното завещание.

На процедура планът за високото здание надалеч не е от в този момент, а е на повече от 10 години. Справка с документи в уеб страницата на районно кметство „ Одесос “ демонстрира, че планът за здание на мястото на сегашния хотел планува построяването на повече от 10-етажен хотелски комплекс. Според скиците се планува новото здание да се издигне на мястото на паркинга до хотел „ Одесос “, които ще се причисли към бъдещата висока постройка. Възложител на плана е „ Варненски бряг “ АД. Дружеството е притежател и на сегашния хотел „ Одесос “.

Преди няколко години Експертният съвет по устройство на територията към Община Варна е разгледал възражения против плана за ПУП-РУП за хотелския комплекс на бул. „ Сливница “ 1. ЕСУТ е решил, че не приема постъпилите тъжби от шефовете на етажната благосъстоятелност на „ Стефан Стамболов “ 34 и „ Баба Рада “ 32. Техните съществени недоволства са свързани с височината на зданието и повишението на запрашеността на въздуха при повишен авто трафик, споделя тогава пред Дарик основният проектант на Община Варна Виктор Бузев. Той добавя, че недоволствата са прегледани и взети под внимание на предишни съвещания на съвета.

По отношение на устройствените индикатори тълкувание на Министерство на регионалното развитие гласи, че в случаите, когато даден парцел, предопределен за публично строителство, е с лице на три или повече улици, то следва да се смята, че може да бъде застрояван без ограничение на интензивността и плътността на застрояване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР