От години се подозира, че консумацията на палмовото масло е

...
От години се подозира, че консумацията на палмовото масло е
Коментари Харесай

Доказано: Палмовото масло увеличава риска от метастази

От години се подозира, че потреблението на палмовото масло е измежду аргументите за разнообразни болести. Учени потвърдиха, че то усилва и вероятността от разпространяване на ракови кафези в организма.

Подозренията наподобява се удостоверяват: учени от Института за биомедицински проучвания (IRB) в Барселона са потвърдили, че съдържаща се в палмовото масло мастна молекула, наречена палмитинова киселина, трансформира генома на рака и усилва вероятността от разпространяване на раковите кафези в организма.

Образуването на метастази е главната причина за настъпване на гибел при раково болните пациенти, защото множеството пациенти с метастази не се лекуват. Предполага се, че на тях се дължат 90 % от всички смъртни случаи при раково болните - към 9 милиона души умират в света всяка година след метастазирал рак.

Според резултатите от проучването, оповестени в профилираното списание Nature, при опити с мишки палмитиновата киселина в палмовото масло е подсилила основаването на метастази на карциномите в устната празнина и на меланома. Други мастни киселини като олеиновата (съдържаща се да вземем за пример в зехтина) или пък линоловата киселина (в лененото семе) не са посочили сходно деяние.

" Огромен пробив "

Авторите на проучването са съумели да разпознават няколко туморни маркери, които остават в раковите кафези. Те трансформират клетките по подобен метод, че месеци откакто са били изложени на действието на палмитиновата киселина, резервират способността си да създават метастази.

Но надалеч освен съдържащата се в палмовото масло палмитинова киселина облагодетелства разпространяването на рака. Още през 2016 година откривателите от Барселона откриха, че метастазиралите туморни кафези разполагат с сензитивен на мазнини рецептор.

Протеинът CD36 доставя раковите кафези с нужната храна, тъй че те да могат да оцелеят даже и когато са се отдалечили задоволително от тумора. Този резултат на CD36 дотук е доказан при рака на яйчниците, пикочния мехур и на белите дробове.

Резултатите от това проучване съставляват " голям пробив във връзка с разбирането ни за връзката сред метода на хранене и рака ", споделя ръководителката на Worldwide Cancer Research доктор Хелън Рипон. Тези нови познания биха могли да бъдат употребявани за създаването на нови способи за лекуване на рака, прибавя тя.

Тази година ще започва първото клинично проучване на нова терапия, споделя професор Салвадор Азнар-Бенита, старши началник IRB и един от водещите създатели на въпросното проучване. " Мисля, че е още рано да вършим заключения по отношение на това по какъв начин би трябвало да се хранят пациентите с ракови метастази, с цел да забавим процеса. Въз основа на резултатите от нашите старания можем да приемем, че бедното на палмитинови киселини хранене може да забави образуването на метастази, само че се нуждаем от още проучвания ", споделя той.

Колко нездравословно е палмовото масло?

Отдавна се подозира, че потреблението на палмово масло е измежду аргументите за разнообразни болести, измежду които диабет и рак. Това, от една страна, се дължи на високия дял на наситени мастни киселини. А от друга - на това, че при промишлената обработка на палмовото масло могат да се образуват канцерогенни субстанции. Така да вземем за пример при мощно загряване на палмово масло се образуват естери на мастните киселини на 3-MCPD и на глицидола, които немският Федерален институт за оценка на риска (BfR) класифицира като причиняващи рак.

Въпреки това палмовото масло към момента се съдържа в редица типове течен шоколад, шоколади и шоколадови бонбони, в чипс и шоколадови десерти, в съставки на мюсли и в бисквити, в маргарина, бебешките храни и готовите храни. Освен това палмово масло се употребява също и за производството на перилни препарати и козметика, в сапуните и свещите за горене. Основната причина е, че то е доста по-евтино от слънчогледовото или рапичното олио.

Но който безусловно желае да избегне палмовото масло, елементарно може да открие различни артикули, които не го съдържат. Това е добре освен за личното ви здраве, само че и за природата, защото доста постоянно за основаването на плантации за рандеман на палмово масло се изсичат тропически гори и се унищожават значими екосистеми.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР