От години родните производители се опитват да възродят сектор Плодове

...
От години родните производители се опитват да възродят сектор Плодове
Коментари Харесай

Земеделци се притесняват, че хипермаркетите подбиват сектора Плодове и зеленчуци

От години родните производители се пробват да възродят бранш " Плодове и зеленчуци ", с цел да може потребителите да бъдат сигурни, че ядат високо качество продукция. Според тях към момента липсват положителни държавни политики, които да основат изискване за това.

В същото време, земеделците не престават да се оплакват, че мъчно продават стоката си в България, защото огромните вериги магазини подбиват съществено пазара.

Росица Телкеджийска от години се занимава с производството на био плодове и зеленчуци в региона на Сандански. Тя е безапелационна, че външният тип на стоката, който доминира в хипермаркетите не е определящ за качеството на продукцията.

" Смея да кажа, че това, че е био, не значи, че външният тип му е по-зле. С високо качество ни е продукцията. Цялата българска продукция, освен органиката. Говоря, че имаме златна земя, златен климат за произвеждане на плодове и зеленчуци. И Европа би трябвало доста да я е боязън от нас, от България, от българския фермер, тъй като сме и упорити ", сподели тя.

През годините, българските производители са се опитвали да пласират стоката си в огромните вериги магазини, където е и най-силният пазар. Държавата също е направила няколко стъпки в тази посока, само че съгласно тях, те към момента не участват задоволително там, и по тази причина са принудени да търсят реализация на стоката си в чужбина.

" С това, че искахме да сме като западна Европа, да имаме огромни супермаркети, централизирахме продукцията в огромните магазини, в резултат на което, би трябвало да имаме подготвеност за пакетаж. Но, това е доста средства от страна на машини, етикетиране, закони. Много технология би трябвало да бъде импортирана ", съобщи Телкеджийска.

Освен помощ от страната, земеделските производители приканват потребителите да обръщат внимание на това какво купуват, да наблюдават за произхода. Така ще си подсигуряват освен качество, само че и ще подкрепят българския бизнес.

Репортер: Миглена Медарова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР