От години насам Ватиканът се опитва да опровергае идеята, че

...
От години насам Ватиканът се опитва да опровергае идеята, че
Коментари Харесай

Пазителят на тайните на Ватикана се пенсионира: Ето какво бихте искали да знаете

От години насам Ватиканът се пробва да опровергае концепцията, че фамозните му секрети архиви са чак толкоз секрети, написа „ Associated Press “. Той даже отвори досиетата на спорния папа Пий XII от времето на Втората международна война и ги даде на учени, като промени формалното име, с цел да отстрани думата „ конфиденциален “ от заглавието. Въпреки това, пословичната аура на легенди и тайнственост витае и до през днешния ден.

Дългогодишният префект по този начин нареченият „ Апостолически списък “ на Ватикана, архиепископ Серджо Пагано , за първи път споделя за някои от тайните , които е разкрил през 45-те години работа в едно от най-важните и невероятни складове за документи в света. В последното си изявление , озаглавено „ Secretum “ , което ще бъде оповестено публично на следващия ден, Пагано разкрива някои от незнайните, по-малко известните и подмолните елементи на добре познатите саги , свързани със Светия трон и връзките му с външния свят през последните 12 века.

В диалозите си с италианския публицист Масимо Франко , извършени в продължение на една година, Пагано приказва за всичко – от разграбването на архива от Наполеон през 1810 година до аферата „ Галилей “ и особения конклав – събранието на кардиналите за избор на папа – през 1922 година, който е финансиран с дарения, направени в последния миг от американски католици.

„ Това е първият път, а ще бъде и последният, тъй като съм напът да си потегли “, твърди 75-годишният Пагано в изявление за „ Associated Press “, като засяга предстоящото си пенсиониране по-късно тази година.

Със своите лавици с дължина 85 км , огромна част от които са подземен в двуетажен, незапалим, железобетонен бункер , архивът съхранява и документи от ватиканските посолства по света, както и характерни сбирки от аристократични фамилии и религиозни ордени. Въпреки че постоянно е източник на конспирации , той действа като всеки различен народен или частен списък, което значи че откривателите желаят позволение за посещаване и по-късно изискват съответни документи, които да прегледат в специфични читални . Пагано следи процеса от близко от голям ефирен екран, ситуиран в профил на бюрото му, който предава онлайн в затворен кръг информацията от читалните на долния етаж. Напоследък учените посещават интензивно архива, с цел да четат документите за папа Пий XII , папа от времето на войната, който е подложен на критика , че не е приказвал задоволително за Холокоста . Папа Франциск подреди документите от неговия понтификат да бъдат отворени предварително през 2020 година, с цел да могат искащите най-сетне да се срещнат с цялостната картина на папството.

Ватиканът постоянно е защитавал папа Пий, като твърди, че той е прибягвал до дискретна дипломация , с цел да избавя човешки животи, и не е приказвал обществено за нацистките закононарушения, тъй като се е страхувал от възмездие , в това число против самия Ватикан. Самият Пагано не е буен покровител на Пий и се откроява измежду ватиканските йерарси с готовността си да разгласи мълчанието на Пий по редица въпроси като негативно събитие . По-конкретно, Пагано споделя, че не може да оправдае продължаващото отвращение на Пий да осъди обществено нацистките зверства даже след края на войната.

„ Знаем, че по време на войната папата е направил избор. Той не е могъл и не е желал да приказва. Той е бил уверен, че ще се случат още по-жестоки кръвопролития. След края на войната чаках да каже повече думи за всички тези хора, които са починали в газовите камери, “, разяснява още Пагано.

Пагано си изяснява продължителното следвоенно безмълвие на Пий с опасенията му по отношение на основаването на еврейска страна . Ватиканът има дълга традиция да поддържа палестинския народ и е угрижен за ориста на християнските религиозни обекти в Светите земи, при положение, че териториите бъдат предадени на новосъздадената страна Израел. По думите му, базирайки се на опасенията на папата, всяка дума за Холокоста даже и след войната очевидно е можело да бъде разчетена в политически проект като поддръжка за основаването на нова страна.

По време на разкритията си Пагано не скрива и неодобрението си към непълните изследвания , които стоят зад идеята за оповестяването на папа Пий за светец и които в този момент явно са краткотрайно замразени , до момента в който учените проучват новодостъпната документи. Двамата йезуитски откриватели, които са съставили досието за оповестяването на Пий за светец, починалите преподобни. Питър Гумпел и Паоло Молинари, са разчитали единствено на частичната, 11-томна компилация от документи на папата, оповестена през 1965 година, разкри Пагано.

Освен добре познатите истории за ватиканските интриги, свидетелствата на Пагано разкриват и някои новости , в това число произхода на значимите финансови връзки сред Църквата в Съединени американски щати и Ватикана , които не престават и през днешния ден и датират от конклава през 1922 година Духовникът споделя, че след гибелта на папа Бенедикт XV камергенът – кардиналът, отговарящ за папската хазна и счетоводство, е ревизирал сейфа му и е разкрил, че той е безусловно празен . Оказва се, че очевидно Бенедикт не е бил изключително виновен във финансово отношение и е оставил Светия трон „ на алено “, когато е умрял на 22 януари същата година. Папските каси постоянно са били употребявани за финансиране на конклава за избор на нов папа , което значи, че Светият трон е изпаднал в дефицит на парични средства по времето, когато Европа към момента се е съвземала финансово от Първата международна война. Сега за първи път са възпроизведени и шифрованите телеграми , в които държавният секретар на Ватикана моли посланика си във Вашингтон незабавно да преведе „ това, което има в сейфа “ , с цел да може да се организира гласуването. Според телеграмите посолството на Ватикана е изпратило събраното от църквите в Съединени американски щати от американските вярващи до стотинка, което е разрешило да се организира гласуването, при което в последна сметка е определен папа Пий XI.

Пагано допуска, че решението на Франциск от 2019 година да отстрани думата „ конфиденциален “ от името на архива и да го преименува на „ Ватикански апостолически списък “ може би е било още едно финансово поклонничество пред богатата американска черква – ребрандиране, което да отстрани всевъзможни отрицателни конотации и по този метод да насърчи евентуалните дарения, най-вече посредством „ Съкровища на историята “, нова фондация със седалище в Съединени американски щати, която поддържа интензивно активността на архива.

В края на изявлението Пагано с горделивост демонстрира едно от най-ценните притежания на архива , което той съхранява в на пръв взор неугледен дървен долап покрай входа на кабинета си. Там, зад стъклена плоча, осветена със специфични лампи, се намира истинското писмо от 1530 година , написано от английски благородници , в което се упорства папа Климент VII да анулира брака на крал Хенри VIII, с цел да може той да се ожени за Ан Болейн. Както е известно,  тогава папата е отказал, а кралят е взел решение въпреки всичко да се ожени, скъсвайки с Рим. Архиепископът на драго сърце разкрива по какъв начин документът е оживял . Когато през 1810 година Наполеон Бонапарт взел архивите на Ватикана и ги пренесъл в Париж, предшественикът на Пагано като основен архивист съумял да вземе писмото и да го скрие в скрито чекмедже на стол в преддверието на архива.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР