От години насам Мали се бори с ислямистки бойци и

...
От години насам Мали се бори с ислямистки бойци и
Коментари Харесай

Какво ще бъде бъдещето на Мали – страната, която повери сигурността си на “Вагнер”?

От години насам Мали се бори с ислямистки бойци и сепаратисти и поради това преди време страната се обърна към наемниците от групировката „ Вагнер “ с молбата да подсигуряват сигурността на локално равнище. Сега обаче, когато водачът на групировката е разгласен за мъртъв , а мироопазващите сили на Организация на обединените нации я напущат, страната е изправена пред рецесия , заяви “BBC ”.

Ферас Килани от “BBC ” споделя, че пътувал до рисковия северен необитаем район. Той е единственият интернационален публицист, който се е осмелил да отиде там през последната година, с цел да се срещне с хора, които са в извънредно тежко състояние . Той споделя, че в една късна вечер, когато той е екипът му са разпънали лагера си и са запалили огън, с цел да си подготвят вечеря, ненадейно са чули мощен плач на мотоциклет, ръководен от локален мъж. Миг по-късно те са чули неведнъж звука от щракане на оръжие . Чужденците са били в компанията на група сепаратисти туареги, които са споделили на мъжа с мотоциклета да продължи напред. Веднага откакто той тръгнал, домакините обяснили на Ферас, че той е екипът му също би трябвало да изоставен неотложно . После станало ясно, че е прекомерно рисковано да останат там, защото въпросният мъж е бил шпионин на локална група, обвързвана с „ Ал Кайда “ .

Тази част от Северно Мали е отвън контрола на държавното управление и се ръководи от групировки , формирани от туарегски сепаратисти и ислямски екстремисти, свързани с „ Ал Кайда “. Отделните групировки не се схващат толкоз добре между тях, само че са постигнали известно единодушие да не си пречат взаимно. Въпреки това, журналистът споделя, че напрежението и страхът, които е изпитал в онази нощ, отразяват задълбочаващата се рецесия в цялата страна, която от ден на ден затъва в безвластие и безпорядък .

Понастоящем държавното управление не поддържа изключително постоянни връзки с интернационалните мироопазващи сили, а вместо това разчита на съветската формация „ Вагнер “ за запазване на своята сигурност . Сега обаче се счита, че известният водач на наемниците Евгений Пригожин е умрял в самолетна злополука, което слага под въпрос интервенциите в района и поражда опасения , че Мали е в още по- нестабилно състояние .

Руски ползи

Мотивацията на групата „ Вагнер “ да оказва помощ в района е сложена под въпрос от страна на специалисти и редица страни. Правителството на Съединени американски щати да вземем за пример я упреква, че ръководи скрито мини за рандеман на злато и диаманти в други африкански страни, като твърди, че тя е „ дестабилизираща мощ “ , която се интересува основно от облага от естествени запаси .

Няколко дни преди самолетната злополука в Русия Евгений Пригожин се появи във видеоклип, който подсказва, че се намира в Африка . “BBC ” не съумя да ревизира къде тъкмо е сниман видеоклипът, само че в него водачът споделя, че групировката прави Африка „ по-свободна “ и че „ Вагнер “ изследва потребни изкопаеми , както и че се бори с ислямистки бойци и други нарушители.

Благодарение на стотици обекти за преправка на злато и други скъпи запаси , пръснати на територията на в цялата страна, Мали съумява да създава над 60 тона злато годишно , което я прави един от петте най-големи експортьори на благородния метал в Африка. Местни групировки се притесняват, че наемниците на „ Вагнер “ могат да се опитат да поемат контрола над локалната златна промишленост. Ако в действителност се случи, непроменяемо ще се стигне до кръвопролития .

Регионална опасност

Организация на обединените нации предизвестява, че през последната година опасността от джихадистки групировки се е нараснала в Мали , Нигер и Буркина Фасо . И в трите страни бяха осъществени военни преврати, като гражданските държавни управления бяха свалени от власт в Буркина Фасо през 2022 година, а в Нигер през юли тази година.

И защото бъдещето на „ Вагнер “ към този момент е нестабилно , не е ясно до каква степен Мали към момента може да разчита на групировката за запазване на сигурността си. Ако обстановката в страната се утежни още повече, това може да докара до верижен резултат , който пък на собствен ред да докара до по-дълбока неустойчивост в района.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР