От години живеещите в Етрополе се оплакват от мръсната вода,

...
От години живеещите в Етрополе се оплакват от мръсната вода,
Коментари Харесай

Тиня и кал от чешмите: Общината и ВиК в спор дали е годна водата в Етрополе

От години живеещите в Етрополе се оплакват от мръсната вода, която тече от чешмите им. Тиня, пясък и мътилка излиза от тръбите. Причината – липса на пречиствателна станция.

Според Йордан Гаврилов поради този проблем бойлерите на локалните устоят по 1-2 години. „ Като тръгнеш да го оттичаш вътре има две кофи тиня, не е обикновено. Представете си, в случай че ползвате тази вода да я пиете, да готвите с нея, какво ще се случи с вашия организъм “, добави мъжът.

„ Аз съм тук от 2004 година и постоянно го е имало този проблем. Появата на този проблем се получава или при проливни дъждове, когато има дълъг интервал когато вали, или при всяка повреда “, добави Теодор Тодоров.

На този декор през последните години водата в града нараства осезаемо, Според локалните те заплащат три пъти повече. Според ВиК-Етрополе вода е годна за приложимост.

„ За момента всяка седмица се взимат проби от ВиК-София Област, няма проблеми с химическия състав “, изясни шефът на ВиК Етрополе Веселка Борисова.

Снимка: btvnovinite.bg

При самостоятелна инспекция обаче кметът на Етрополе Димитър Димитров открива друго. Той извикал самостоятелна лаборатория, която да вземе проба от три водоизточника в покрайнината.

„ Показват, че има отклонения и на химическия състав, леки отклонения, в този момент дали са леки или не – дано да го кажат способените лица “, добави Димитров.

Въпреки уверенията на ВиК, жителите имат терзания да употребяват водата. По думите им преди години от тръбите са излизали жаби. Градът се нуждае от пречиствателна станция, само че кой би трябвало да заплати за нея не е ясно. Водното сдружение в Етрополе е част от ВиК-София Област.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Това е главният проблем. Но там би трябвало огромна инвестиция. Ако не могат да го създадат и чакат още някаква инструкция от Европейски Съюз, дано ни върнат ВиК клона, да си го върнат към общината, аз ще реша въпроса “, уточни кметът на Етрополе.

За ВиК-София Област обаче самодейността за пречиствателна станция остава отговорност на общината:

„ Със лични средства ВиК-София не може да построява нови
водоснабдителни уреди, по съответно Пречиствателна станция за
питейни води за гр. Етрополе, поради обстоятелството, че въпросните вложения са
прекомерно огромни. Община Етрополе, като притежател на водоснабдителните и канализационни уреди на територията на общината, да кандидатства за средства от държавния бюджет, а също и за европейско финансиране “.

Снимка: btvnovinite.bg

За хората от Етрополе е без значение кой ще реши казуса им. Важното е от чешмите им да тече вода, а не тиня.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР