От години Италия е една от най-популярните дестинации за туристи

...
От години Италия е една от най-популярните дестинации за туристи
Коментари Харесай

10 причини да посетиш Италия

От години Италия е една от най-популярните дестинации за туристи от целия свят. Култура, природа, храна, история, тази дребна европейска страна има всичко и аргументите да посетите Италия са безкрайни.

Благодарение на голямото си културно завещание, местата за посещаване в странат могат да ви лишават цялостен живот.

Ако хиляди години история, най-високото съответствие на творби на изкуството на глава от популацията и един от най-романтичните езици не са задоволителни аргументи, с цел да се решите да посетите Италия, може да прочетете публикацията и да се вдъхновите да резервирате билет и да планирате пътешестване до тази красива страна.

1. Рим

 10 аргументи да посетиш Италия

В света в действителност няма различен град, сходен на Рим. Докато желае да бъде съвременен град от XXI век, той също по този начин обезверено се пробва да защищити историческите си руини и монументи от разрушение. Градът в действителност е едно огромно археологическо богатство, което продължава да открива своята 2800-годишна история. Да можеш да се разходиш из Колизеума и Римския конгрес, където в миналото са управлявали Ромул, Юлий Цезар и Нерон, си е същинска разходка обратно във времето.

2. Петте земи

 10 аргументи да посетиш Италия

Докато доста хора ще спорят, че крайбрежието на Амалфи би трябвало да се включи в този лист, аз не можах да устоя на слагането на района Чинкуе Тере тук на място номер две. На процедура непознато място преди двадесет и пет години, този хубав крайбрежен район на Италия е просто зрелищен.

Петте му села са неповторими и свързани с мрежа от пътеки, които се разграничават по компликация и разстояние. И в случай че туризмът не е вашето нещо, не се отчайвайте – локалният трен свързва всичките пет земи, както и локалната фериботна система. Изключение прави единствено село Корнилия, което е кацнало високо на канара над морето.

3. Храната

 10 аргументи да посетиш Италия

Голяма част от цялото италианско премеждие е без подозрение храната. Не помня да съм пробвала неприятна храна в Италия и това включва даже дребните магазинчета за бърза храна в по-малките градове и села. Различните райони на Италия имат свои специалитети, само че без значение къде се намирате, ще намерите прелестна кухня. И в случай че имате опция да хапнете домашно приготвено ястие, би трябвало да се възползвате от опцията. Това сигурно ще се трансформира в най-хубавото нещо, което сте пробвали.

4. Хората

Понякога италианците получават неприятна известност поради нетърпението си към туристите и известността си като джебчийска страна. Аз персонално не съм претърпяла нищо от това и дори открих, че хората в Италия са топъл и гостолюбив народ. Не ме разбирайте неправилно, има безскрупулни видове, които ще се опитат да бръкнат в джоба ви, в случай че се появи опция, само че това може да се каже за съвсем всеки град по света. Просто не забравяйте постоянно да сте наясно с обкръжението си. А с цел да си помогнете в диалозите с локалните поданици, научете малко италиански. Дори единствено няколко основни изречения ще ви оказват помощ да се включите в диалог и ще извършите положително усещане на локалните.

5. Сицилия

Често подценяван от туристите, островът на Дон Корлеоне е като че ли един обособен свят и е чудесна причина да посетите Италия. С изключителна композиция от гръцки храмове, нормандски църкви, римски мозайки и типичен барокови градове, Сицилия прелива от култури, отразяващ хиляди години задгранична окупация.

От красивата природа на Таормина до отлично непокътнатите храмове на Агридженто и превъзходната катедрала Монреале, Сицилия има толкоз доста да предложи на тези, които се осмеляват да стъпят на острова. И не забравяйте за връх Етна. Този солиден, доста деен вулкан господства над пейзажа от източната страна на Сицилия и прави отлично еднодневно пътешестване или от Таормина, или от Катания.

6. Планини и езера

Планините и езерата може да не са първото нещо, което идва на разум при обмислянето на посещаване в Италия. Те обаче са задоволително съображение да започнете да го планирате. От зашеметяващите Доломити на североизток до Италианските Алпи на север, това е детска площадка за тези от вас, които обичат походите, карането на колело или ски. И изпъстрени измежду долините на тези величествени планини са едни от най-живописните езера в цяла Италия. Северна Италия е дом на някои от най-живописните езера, в това число езерото Комо (където е творил нашият Пенчо Славейков), езерото Маджоре и езерото Гарда.

7. Навсякъде има плажове

С над 5000 благи крайбрежна линия в никакъв случай не сте надалеч от плажа в Италия. Само един район, Умбрия, от общо 20, е по-… земен. Без значение какъв е вашият плажен жанр, има сигурно най-малко един плаж за вас. Има диви, празни сектори с дюни в Тоскана и дребни, препълнени заливи в Чинкуе Тере. Иския да вземем за пример е по-известен за италианците, в сравнение с за туристите. Перфектно място, в случай че желаете да сте надалеч от болшинството и да разнообразите.

От Лидо, на малко пътешестване от Венеция, до бистрата синя вода в Пулия, има плаж за всеки сезон и за всяко въодушевление. Самият остров Сардиния има над 500 плажа. През летните месеци плажните клубове с шезлонги, чадъри чартърен и заведения за хранене за обяд са на брега. Мекият климат на Италия, изключително на юг, значи, че можете да посетите плажа на практика когато и да е на годината.

8. Толкова. Много. Изкуство.

 10 аргументи да посетиш Италия

От Сикстинската шапка, рисувана от Микеланджело, през множеството Пинакотеки, до Ла Примавера от Ботичели. Има изумително доста скъпи шедьоври единствено в музеите на Ватикана и в самите галерии на Уфизи. Ако прекарате единствено една минута пред всяко произведение на изкуството във Ватикана, ще ви отнеме четири години!

Има и голям брой по-малки, по-неизвестни сбирки като фамилната сбирка във вилата Дория Памфили в Рим и невероятния цикъл на Тинторето във Венеция. Мраморната статуя на Забуления Христос от Джузепе Санмартино в Неапол си е цяло знамение за света на скулптурите. А в случай че модерно изкуство е вашият интерес? Венецианското биенале, провеждано на всеки две години, събира най-големите имена и от време на време най-странните творби и съоръжения в парковото пространство „ Джардини “ и близкия комплекс Арсенале.

9. In Vino Veritas

 10 аргументи да посетиш Италия

Италия има безусловно хиляди разнообразни сортове грозде и надминава Франция по количество вино, което създава. Голяма част от създаденото се прави в подобен дребен мащаб, че бутилките не могат да бъдат открити отвън района, камо ли отвън Италия, тъй че е елементарно да разтеглим хоризонтите си отвън чашите цялостни с Кианти и Пино Гриджо, когато сме в Италия.

Добро предписание, което би трябвало да запомните е че, в случай че гроздето пораства в даден район, то върви дружно с този район, тъй че на брега на Амалфи потърсете виновност от Кампания, а в случай че сте във Венеция, пийте бутилки, създадени в района Венето.

10. Торти и сладкиши

 10 аргументи да посетиш Италия

Тортите, сладкишите и бисквитките несъмнено заслужават своя лична точка в класацията (извън тази за общата храна), тъй като са една вкусна причина да посетите Италия. Варират според от сезона, района и празника или фестивала.

Всеки празник носи разнообразни ястия и разнообразни сладки. В Сардиния за Карнавал ще откриете типичните zippole, fatti fritti and chiacchiere, до момента в който за великденските празници на всички места има напълнени с рикота пардули. За Коледа ще намерите Panettone или Pandoro, а за Великден – Colomba (подобно на нашия козунак). Въпреки че се продават от огромните марки във всеки магазин и супермаркет, тези торти се вършат най-добре в обичайните пекарни, които ги пекат от десетилетия или епохи.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР