От години има улики, че от военната си база в

...
От години има улики, че от военната си база в
Коментари Харесай

Една малка Америка, създадена да води войни


От години има улики, че от военната си база в немския Рамщайн американската войска прави съмнителни интервенции по света. Съдът в Мюнстер в този момент прикани Германия да следи по-отблизо какво тъкмо се прави там.

Военновъздушната база Рамщайн не е нормално военно летище. Базата е ситуирана на повърхност от 1400 хектара и е основна квартира на американските Военновъздушни сили за Европа и Африка. Тук е ситуирана и наземна станция за сателитни и радио-релейни връзки, които обезпечават оспорваните в интернационалното право интервенции с дрони, водени от американците в Африка, Близкия изток и други елементи на света.

Военновъздушната база Рамщайн в югозападната част на Германия е най-голямата американска военна база отвън Съединени американски щати. В и към нея живеят 50 000 американци, от които 8000 са военнослужещи. Базата е нещо като дребен град, една дребна Америка, основана за воденето на войни.

Военновъздушната база обаче не е екстериториална област, в която американците да могат да вършат каквото си желаят. Всичко, което се случва тук, е подчинено на немското законодателство. По принцип. Въпреки това в предишното немските управляващи постоянно си затваряха очите, когато ставаше дума за избрани дейности на американците в Рамщайн.

Основна роля във войната с дрони

Това мнение застъпиха неотдавна и съдиите от Върховния административен съд в Мюнстер. Те подложиха на рецензия бездействието на немското държавно управление във връзка с американските войни с дрони и насочиха предизвестие към Берлин за потребността от по-строг надзор. Жалбата против американските военни дейности с дрони беше импортирана в съда от трима йеменски жители, които са изгубили свои близки в родината си след набези с американски дрони.

Съдът в Мюнстер предизвести, че има потребност от по-строг надзор над дейностите на американците в Рамщайн

В правосъдното решение от Мюнстер се споделя следното: " Чрез съответни ограничения, Федералната република е длъжна да се увери, че Съединени американски щати съблюдават интернационалното право в офанзивите си с дрони в Йемен ". Доказано е, че по време на тези офанзиви, които се направляват отдалечено, са били убити освен хипотетични терористи, само че и почтени жители.
Редакцията предлага
Още преди близо четири години американецът Брендън Брайънт подаде сигнал пред проверяващата комисия на Бундестага, че базата в Рамщайн играе съществена роля в американските войни с дрони. Бившият навигатор на безпилотни самолети е проследявал направляваните от него полети на екран в Съединени американски щати. Той обаче твърди, че всички данни, нужни за въпросните полети, са прекосявали през релейната станция въз основата Рамщайн в Германия.

Все повече немски политици виждат в правосъдното решение от Мюнстер удостоверение за своите опасения. Експертът по въпросите на защитата от фракцията на Зелените Тобиас Линднер съобщи за Дъждовни води следното: " Германското държавно управление би трябвало да предприеме всички нужни ограничения, с цел да принуди Съединени американски щати да употребяват своите военни бази в Германия в цялостно сходство с настоящите немски закони ".

Говорителят на ГСДП по въпросите на отбранителната политика Фриц Фелгентрой чака " немска страна да демонстрира по-високо самочувствие в разногласията със международната мощ Съединени американски щати ". Колегите му от ХДС/ХСС гледат малко по-различно на нещата. Анита Шефер да вземем за пример, в чийто изборен регион се намира базата Рамщайн, отхвърля обвиняването, че Германия също носи отговорност за американските офанзиви с дрони. " Няма по какъв начин да се твърди, че Германия взе участие в тези интервенции, единствено тъй като данните, които са нужни за тях, минават през немска територия ", споделя тя. Досега федералното държавно управление не е коментирало решението на съда в Мюнстер. Решение за обжалване към този момент не е взимано.

Рамщайн е от изключителна значимост за Съединени американски щати

Базата в Рамщайн е незаменима за американската войска

Винаги, когато американците трансферират войски, техника и оръжия към някоя точка в света, те употребяват военната база в Югозападна Германия. А когато американски бойци бъдат ранени по време на задгранична задача, те първо се транспортират до базата в Рамщайн, откъдето се изпращат в американската военна болница в прилежащия град Ландщул. Това е най-големият американски боен санитарен пункт отвън Съединени американски щати.

С други думи - базата Рамщайн е просто незаменима за американците. Това се отнася и до интервенции, които американците правят с или от името на своите европейски сътрудници. Същото обаче се отнася и до войните, които Съединени американски щати водят независимо – неведнъж със съмнителни способи.

В Рамщайн се случват и други съмнителни неща

Преди две години немски и източноевропейски медии осведомиха за американски оръжейни доставки за сирийските бунтовници. Твърди се, че и тези доставки са били осъществени през базата в Рамщайн. А това би представлявало нарушаване на немския закон за надзор над оръжията. Поради липса на доказателства обаче, не се стигна до следствие. Прокуратурата в Кайзерслаутерн заяви през февруари 2018 година, че " журналистическите изводи не наподобяват неправдоподобни, само че че липсват съответни доказателства за сходни оръжейни доставки ".

Протести против американската военна база в Рамщайн

И други предварителни следствия за съмнителни дейности в базата Рамщайн бяха прекъснати на бърза ръка. През февруари 2003 година Централно разузнавателно управление на САЩ отвлече един имам от Милано и през базата в Рамщайн, го трансферира до скришен египетски затвор за изтезания. Прокуратурата в Цвайбрюкен приключи следствието си по случая през 2008 година, тъй като сякаш не можела да се откри самоличността на похитителите. Година по-рано обаче в Италия бяха наказани задочно 23 сътрудници на Централно разузнавателно управление на САЩ във връзка същия случай. Излиза, че италианците са знаели имената им. Правителството в Рим тогава явно пое риска да скапе положителните си връзки със Съединени американски щати, а Берлин се побоя да го стори.

Откакто стана известна историята с дроните, съюзът за мир " Stopp Air Base Ramstein " получава от ден на ден поддръжка. Междувременно 17 000 души са подписали петицията за преустановяване на интервенциите с дрони. А през юни ще се стачкува цяла седмица против базата Рамщайн. И то за трети следващ път. Решението на съда в Мюнстер даде нов подтик на придвижването за мир.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Саудитска Арабия: дрони вместо манекенки
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР