От години говорим за този проект с предишни министри на

...
От години говорим за този проект с предишни министри на
Коментари Харесай

ЮНЕСКО ще помага островът Св. св. Кирик и Юлита да стане световен център на изкуствата

От години приказваме за този план с предходни министри на културата. Идеята да се възвърне и запази исторически това, което е намерено тук, е добра. Това е опция освен за България, само че и за човечеството. Това съобщи помощник-генералният шеф на ЮНЕСКО Ернесто Отоне в Созопол, откакто прегледа остров " Св. св. Кирик и Юлита " по отношение на концепцията за построяването на Център на изкуствата там, заяви Българска телеграфна агенция. 

Ернесто Отоне е на работно посещаване в България дружно с началника на отдел „ Европа “ в Центъра за международно завещание Берта де Санкристобал. Двамата разгледаха острова дружно с кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев, регионалния шеф на Бургас проф. д.н. Мария Нейкова, ръководителя на Инициативния комитет за създаване на център за просвета и изкуство " Св. св. Кирик и Юлита " Велислав Минеков, шефа на Центъра за подводна археология  доктор Найден Прахов, основния проектант на Община Созопол Радост Георгиева и други представители от локалната власт.

" Интересно е да забележим на едно и също място освен археологически обекти, само че и подводно културно завещание. Също по този начин и здания, които са неповторими освен като архитектура и история, само че и с мястото, на което са ситуирани ", съобщи Ернесто Отоне.

Той добави, че забавното в тази ситуация е по какъв начин да се откри вид, в който да се запази това, което е намерено като исторически полезности и по едно и също време с това да се жонглира, с цел да се направи връзка с изкуствата.

" Сложността произтича от това, когато имаме град с неголямо население, при който се следи пик на визитите през летните месеци. Идеята е да се откри метод за непрекъснатост на тези визити през година, вместо те да са съсредоточени в избрани месеци ", разяснява още помощник-генералният шеф на ЮНЕСКО.

Отоне добави, че с цел да се построи този обект, който е исторически, археологически и културен, би трябвало да се откри връзката освен с археологическите и подводните проучвания, само че и връзка с публиката, с обществеността.

" Целта на ЮНЕСКО е да поддържа метода, по който да се откри опция за това. Предстои търсене на създаване на идея за острова и концепцията на ЮНЕСКО е да поддържа точно развиването в тази посока ", добави той.

След обиколката на острова делегацията се насочи на разходка из Стария град на Созопол. По-късно денем им следва и работна полемика с домакините от българска страна, на която главен акцент ще е планът за създаване на Световен център на изкуствата на острова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР