От години Германия изпитва недостиг на високо квалифицирани специалисти, в

...
От години Германия изпитва недостиг на високо квалифицирани специалисти, в
Коментари Харесай

Ако сте лекар, тръгвайте за Германия - имат нужда от медици

От години Германия изпитва дефицит на високо квалифицирани експерти, включително и медици. Известно е, че немските служби по труда интензивно набират лекари и междинен медицински личен състав и от България. Но се оказва, че не е толкоз просто да се стъпи на немския трудов пазар. Една от пречките е тромавата немска процедура по признаването на непознатите професионални квалификации.

В Северен Рейн-Вестфалия са на път да облекчат доста тази процедура за медицинските специалности и по този метод да си обезпечат преимущество пред останалите немски провинции в борбата за най-квалифицираните задгранични експерти. Специализираното издание Ärztezeitung („ Лекарски вестник " ) оповестява, че молбите за признание на задграничната подготовка към този момент ще могат да се подават по електронен път напряко от чужбина.

Освен това от 2020 година нататък признаването на задграничните професионални квалификации в Северен Рейн-Вестфалия към този момент ще бъде централизирано – за тях ще дава отговор окръжното държавно управление в Мюнстер. Досега инспекциите се правиха на шест разнообразни места, което създаваше забележителен безпорядък.

Най-много медици идват от Украйна, България и Румъния

Твърде стряскащи бяха и периодите, в които се правиха въпросните инспекции. За лекарите, да вземем за пример, цялата процедура отнемаше близо 200 дни. Сега е планувано службата в Мюнстер да ревизира пълнотата на подадените документи в период от 14 дни, а до издаването на окончателното решение да минават не повече от два месеца.

Здравният министър на Северен Рейн-Вестфалия Карл-Йозеф Лауман споделя в тази връзка, че немското опазване на здравето още десетилетия напред ще се нуждае от задгранични експерти. През 2017 година в най-многолюдната немска провинция са били подадени общо 3 831 молби за признание на медицински квалификации, добити в чужбина - с 19% повече, в сравнение с година по-рано.

Най-голям брой квалифицирани фрагменти в провинцията идват от Украйна, България и Румъния. За тези страни отливът на експерти е трагичен. През последните няколко години 26 хиляди румънски лекари са напуснали родината си - толкоз, колкото Северен Рейн-Вестфалия образова за 13 години, е представен да споделя здравният министър.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР