От години е известно, че фирмите, които имат намерение да

...
От години е известно, че фирмите, които имат намерение да
Коментари Харесай

Предлагат промени при заплащането на експерти за ОВОС



От години е известно, че компаниите, които имат желание да влагат в нови производства, наемат против възнаграждение специалисти, които да приготвят отчетите за оценка на въздействието върху околната среда. 

Според юрист Александър Коджабашев основаването на административна конструкция за наемане на специалисти, които да приготвят отчета за оценката за въздействието върху околната среда не е най-хубавият вид:

" Първият коректив е дейното присъединяване на засегнатите при определянето на обсега и заданието на отчетите. Това е първата стъпка, която и сега се прави, която е планувано да бъде осъществена, само че тази стъпка постоянно се прави без въвличането на засегнатите. Тогава, когато зародят противоречиви въпроси, тогава да бъдат наемани фактически самостоятелни и  висококвалифицирани специалисти. Обикновено в една такава оценка има не повече от половин дузина деликатни въпроси, където научните отзиви се разминават ".

Според Чавдар Георгиев, някогашен заместник-министър на околната среда в държавното управление на Сергей Станишев от 2005 до 2009 година, е належащо да се увеличи контролът от страна районните инспекции по околната среда и водите и министерството при разглеждането на отчетите за оценка на въздействието върху околната среда:

" Може би би трябвало да се промени методът на заплащане. Инвеститорите да не заплащат непосредствено на екипа от специалисти, които прави съответните оценки, а да заплаща на Министерството и то, при приемане на отчета, да се разплаща с специалистите. Това е един механизъм, който ще способства за по-обективни оценки ".

Позицията на депутата от Движение за права и свободи Джевдет Чакъров, който заемаше поста министър на околната среда в държавното управление на Сергей Станишев:

" Те носят своята изключителна отговорност да няма опасности за човешкото здраве и да няма влияние върху съставените елементи на околната среда, съгласно нормите, които са общоприети в нашата страна и в границите на Европейски Съюз. След това към този момент от Министерство на околната среда и водите и районните структури се прави оценка на способените органи на по този начин оферти отчет на процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда. "

Председателят на Комисията по околната среда Ивелина Василева разяснява, че е належащо да се изследва и опитът на други страни:

" Разбира се, аз съм уверена в това, че и Министерство на околната среда и водите и районните подразделения поставят старания в тази посока. в други страни има общопризнат и различен метод, тъй че в случай че има такива хрумвания, то би трябвало да бъде изследван и опитът. Разбира се, да бъде преценено и до каква степен биха могли да бъдат приложени в България. "

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР