От години държавата неглижира проблемите в здравеопазването. Липсва адекватна държавна

...
От години държавата неглижира проблемите в здравеопазването. Липсва адекватна държавна
Коментари Харесай

Лекар: Електронното здравеопазване в този му вид е пълен провал

От години страната неглижира проблемите в опазването на здравето. Липсва съответна държавна политика по повод планирането на броя нужните лекари. Това разяснява общопрактикуващият доктор доктор Мирослав Спасов по Нова ТВ. „ От години се знае за казуса със застаряващите общопрактикуващи лекари, доболнични и болнични експерти.

За мен е разумно страната да каже от какъв брой общопрактикуващи лекари има потребност ", акцентира той. Спасов засегна и различен проблем - напускащите България хора, които се образоват за медицински експерти в страната. „ Колега беше качил своя фиш за заплата в Националната кардиологична болница. 759 лева за специализант. Какво може да прави този сътрудник? ", попита медикът, съгласно който има несъответстващо финансиране на опазването на здравето.

Според него все още електронното опазване на здравето в този му тип е „ цялостен неуспех ". „ Получават се и куриозни случаи. След като не се открие номерът на направлението, пациентът се кара да доплаща. При което топката още веднъж се връща при нас ", изясни Спасов.

По думите му има негови сътрудници, които се затрудняват да работят със софтуера. Големият проблем обаче бил със софтуерната разработка на електронното опазване на здравето. „ Имах случай с пациент, пратен за консултация с психиатър. От ДКЦ ми се обадиха с запитване - за какво е издадено направление за психолог, на каквото ние нямаме право ", добави той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР