От гледна точка на Вашингтон европейците са достатъчно големи и

...
От гледна точка на Вашингтон европейците са достатъчно големи и
Коментари Харесай

Весела Чернева: САЩ смятат, че европейците са достатъчно големи и богати да започнат да се грижат сами за себе си

От позиция на Вашингтон европейците са задоволително огромни и богати и способни да стартират да се грижат сами за себе си. Убийството на Навални направи доста мъчно да се пази концепцията, че би трябвало да спрем да въоръжаваме Украйна и да седнем да преговаряме незабавно. Този коментар направи Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) и началник на софийския офис на ЕСВП в изявление за Bloomberg TV Bulgaria.

„ Тази концепция беше почнала да обикаля, само че в Мюнхен стана ясно, че би трябвало да има някаква друга точка на равновесие, че не могат да бъдат оставяни руснаците да завземат територии и по-късно да се седне на масата за договаряния “, уточни тя.

Весела Чернева счита, че ролята на Съединени американски щати в обезпечаването на европейската сигурност, както и помощта за Украйна продължава да бъде огромна. „ Не можем да кажем, че към този момент се е случило отдръпването на Съединени американски щати от уговорките за отбрана на Европа, само че то към този момент стартира да се случва и ще продължи, без значение от това кой е в Белия дом ", означи дипломатът.

И добави, че от позиция на Вашингтон европейците са задоволително огромни, богати и задоволително стратегически способни да стартират да се грижат сами за себе си.

„ Проблемът с Путин от една страна е, че той е непредвидим, а от друга, че има нуклеарно оръжие. Затова реакцията против него не може да бъде радикална. Западните водачи се тормозят, че той може да прибегне към по-големи крайности. Затова се постанова и балансиране в Украйна – какъв брой оръжие да се дава, по кое време да става това, с цел да няма доста сериозен дисбаланс на силите “, посочи Чернева.

Според нея двустранните контракти на Украйна с трите най-големи сили в Европа – Германия, Франция и Англия, имат за цел да дадат тези изчезнали гаранции за Украйна, от които тя има потребност, изключително като се има поради, че „ участието на Украйна в НАТО не може да настъпи, когато Украйна е във война “.

Весела Чернева акцентира, че би трябвало да вършим разлика сред краткосрочните ограничения и по-дългия небосвод във връзка с обстановката с Украйна. Тя посочи, че краткосрочните са свързани с военната помощ за Киев, която е нужна на фронта в този момент и незабавно, а също и с финансовата помощ, която да разреши на украинската стопанска система да продължи да действа и във военно време.

„ Дългият небосвод се отнася до това с какви сътрудници, с какви съдружници влиза Украйна в една бъдеща архитектура на сигурност в Европа. Казано по-просто – по какъв начин може да се предотврати идната война “, разяснява дипломатът.

Весела Чернева е на мнение, че даже в този момент да има някакъв вид контрактувано помирение, интернационално охранявано съглашение, „ на Путин ще му трябват от три до пет години, с цел да се прегрупира и още веднъж да стартира да нападна “. Тя се надява да бъде предотвратена една бъдеща война и изясни, че частично отговорът е в мрежата от съглашения, която трите най огромни европейски сили подписаха.

Що се отнася до гибелта на Навални, Чернева съобщи: “Не мисля, че това беше разумно. При Навални особеното беше, че той създаваше усещане, че никой не може да го счупи. Освен това ние имаме образци от предишното за политически пандизчии, които не постоянно са приключвали трагично. Беше ясно, че Навални няма да излезе от пандиза, до момента в който Путин е жив, само че чисто политически Навални не представляваше никаква опасност за Путин. Заплахата, която той представляваше, беше моралната. Той даваше на хората вярата, че може да има една друга Русия ”.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР