От гледна точка на COVID вълните не очакваме да има

...
От гледна точка на COVID вълните не очакваме да има
Коментари Харесай

Денков с коментар ще има ли затваряне на училища и дървени ваканции

От позиция на Коронавирус вълните не чакаме да има затваряне тази година, а в случай че има, то ще бъде единствено локално и за малко. Видяхме, че вирусът се промени, предходната година променихме и организацията, тъй че да няма национално затваряне. Това сподели пред публицисти във Велико Търново някогашният министър на образованието и науката и претендент за народен представител от акад., съобщи кореспондент на.

По отношение на " дървените "  ваканции – цената на тока е закрепена, увеличихме с 21% режийната прехрана на учебните заведения, единственият огромен проблем е в учебните заведения, които се отопляват с газ. В момента Министерството на образованието и науката прави обзор на учебните заведения и там, където отоплението е на газ, би трябвало да се види какви са преходните останки, какви средства имат в сметките си и дали е належащо да се направи нещо до 31 декември – в случай че би трябвало, да се провиснал целеви средства. След 31 декември, с новия бюджет, отпуснатите средства би трябвало да бъдат съобразени с цените на газа, съобщи акад. Денков.

Той означи, че който и да е идващият министър на образованието, негова съществена грижа би трябвало да бъде качеството в образованието.

Характерно за България е, че имаме прелестно обучение във водещите гимназии и университети, а в това време имаме огромни проблеми: в гимназиите – с изпадащите възпитаници, а във висшите учебни заведения – там, където не може да се обезпечи качество. В образованието ни всеки се оплаква, че децата не са готови от предходния стадий. Затова направихме детските градини безвъзмездни – тъй като там децата би трябвало да са готови за първи клас, уточни някогашният учебен министър.

Който и да е министър, би трябвало да се бори слабите да станат като положителните, а не противоположното, добави той.

Започнахме доста съществени диалози да се трансферират яслите от Министерството на образованието към нашето министерство, с цел да може за децата освен да има здравна грижа, както е досега, а да има и доста сериозна систематична грижа за развиването на техните качества, заяви акад..

В отговор на въпрос той означи, че не се е отказал от концепцията си за обединение на университети.

Фрагментацията на висшето ни обучение е проблем, който се разяснява от 10 година Имаме рекомендации от Европейската комисия. Ние казахме, че би трябвало да се промени законът, да се даде опция за уедряване, което да е непринудено. Аз не разбирам за какво има възражения. какво пречи да се приготвят такива промени, които да разрешават непринудено обединяване на висши учебни заведения, сподели още някогашният министър на образованието и науката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР