От Главна дирекция ГРАО в МРРБ предоставят информацията, с която

...
От Главна дирекция ГРАО в МРРБ предоставят информацията, с която
Коментари Харесай

ГРАО: Нотариуса с ново ЕГН от 1999 г., но името не е сменяно

От Главна дирекция ГРАО в Министерство на регионалното развитие дават информацията, с която разполагат за лицето Мартин Ангелов Божанов:

По акт за раждане лицето Мартин Ангелов Божанов е родено на 21 март 1973 година В Акта му за раждане е записано, че известието до общината е от 22 март 1973 година Лицата, родени през 1973 година, не са получавали автоматизирано ЕГН.

Системата с ЕГН е въведена през 1977 година в Народна Република България. Тогава анкетьори са минавали по домовете, с цел да събират информация за българските жители за основаване на Единни цивилен номера . По-късно е установено, че при тази първична анкета са позволени неточности.

Съгласно електронния указател на популацията - Национална база данни " Население ", за лицето Мартин Ангелов Божанов има следната информация: До 01.03.1999 година лицето е било с ЕГН 730322ХХХХ, след което ЕГН му е изменен на ЕГН 730321ХХХХ. Няма данни името (собствено, бащино или фамилно) на лицето да е променяно.

ЕГН номер се състои от 10 числа. Първите шест числа демонстрират датата на раждане на лицето, деветата цифра отбелязва пола на лицето - тя е четна за мъж и нечетна за жена. При промяна на ЕГН последните 4 числа са контролни и се сменят служебно. Това е повода последните 5 числа от ЕГН на Мартин Ангелов Божанов да са изменени.

В хода на актуалната инспекция Групово дело ГРАО откри, че още през 1992 година в актовете по гражданско положение във връзка със подписан цивилен брак и раждането на правоприемник , Мартин Ангелов Божанов е записан с ЕГН 730321ХХХХ. Лицето има подписани общо 4 цивилен брака и регистрирани 3 развода с ЕГН 730321ХХХХ.

Групово дело ГРАО не разполага със правосъдно решение с претекстове за смяна на ЕГН на лицето Мартин Ангелов Божанов.

Оригиналите на актовете по гражданско положение се съхраняват 130 година в актовите книги в общинските администрации.

Съгласно член 11, алинея 2 от Закона за гражданската регистрация (ЗГР) методът на образуване и редът за предоставяне и смяна на ЕГН се дефинират с разпоредба. Материята е уредена в Глава четвърта Създаване и поддържане на указател на Единните цивилен номера, Раздел III Ред за смяна на ЕГН от Наредба № РД-02-20-9 от 21 май 2012 година за действие на Единната система за гражданска регистрация. Процедурата по смяна на ЕГН стартира след приемане на правосъдно решение за смяна на дата на раждане и/или пол на лицето или когато длъжностното лице в общинската администрация при осъществяване на отговорностите си, произлизащи от ЗГР, откри противоречие сред датата на раждане на лицето, вписана в акта му за раждане, и датата, съдържаща се в ЕГН, както и сред пола, вписан в акта му за раждане, и пола, съдържащ се в единния му цивилен номер. Заявления за услуги по гражданско положение се подават и получават от общинските администрации, а не от Групово дело ГРАО.

Както е посочено нагоре, аргументите за промяна на ЕГН могат да бъдат противоречие сред датата на раждане на лицето, вписана в акта му за раждане, и датата, съдържаща се в ЕГН, както и сред пола, вписан в акта му за раждане, и пола, съдържащ се в неговия обединен цивилен номер.

В Регистър на популацията - Национална база данни " Население ", има запис за 94 452 лица с поправен ЕГН (сменен ЕГН на лицето) към 09.02.2024 година

До този миг чиновници на Министерство на вътрешните работи не са правили инспекция на място в Групово дело ГРАО по изясняване на наличната фактология за лицето Мартин Ангелов Божанов.
 Министерство на вътрешните работи работи по няколко версии за убийството на Нотариуса
Министерство на вътрешните работи работи по няколко версии за убийството на Нотариуса

Тече инспекция в ГРАО кой и на какво съображение е трансформирал ЕГН-то на Мартин Божанов
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР