От германски политик, роден в западната част и дошъл за

...
От германски политик, роден в западната част и дошъл за
Коментари Харесай

Докладчикът за България в Бундестага: Присъединяването ви към Шенген сега е нереалистично

От немски политик, роден в западната част и пристигнал за първи път в страната ни, не се чака нищо друго с изключение на нормалните клишета - че е доста впечатлен от визитата си, само че за Шенген и еврозоната не се ангажира. Николас Льобел се оказва друг. Най-младият член на външната комисия в Бундестага е докладчик за България и Румъния в Народното събрание на Федералната република. В края на визитата му у нас Льобел приказва пред Българска национална телевизия.

Може би тъй като 32-годишният член на външната комисия в Бундестага е част от новото потомство европейски политици. Но може би и тъй като този път българското управление е положило старания, с цел да го убеди, че страната ни е освен това от клишетата, диалогът с него беше изненадващо прям. От събота до през днешния ден Николас Льобел се беше срещнал с премиера, с ръководителя на Народното събрание, с водача на парламентарната група на ГЕРБ - своя политически сътрудник, с представители на локалните органи на властта, беше ходила до границата с Турция и беше видял страната ни оттатък жълтите павета.

Не може в Европа да има разнообразни съсловия, само че Европа има разнообразни скорости. Не го считам за неточност. България прави отлична работа при опазването на европейската външна граница. Имам лични усещания от място. България не пази единствено своята външна граница, само че и тази на Европейския съюз, както и нашите полезности. Това е едно от нещата, което евроепйските сътрудници имат право да чакат от своя европейски сътрудник България. От друга страна, тя има правото да бъде пълновръстен член на европейската общественост, което включва и участието в Шенген. Смятам, че едно последователно присъединение по въздушен и воден път, а след това по суша, е стъпка в вярната посока. Надявам се, че още преди изборите за Европейски парламент през май следващата година, само че най-късно след тях, ще бъдем подготвени да вземем някои решения - за договаряния с претенденти като страните от Балканите, само че и за присъединението на България към Шенген, съобщи Льобел.

Шенген към този момент се трансформира в наша болежка - от 2011 година сме в чакалнята. Ясно е, че ние, българските жители, чакаме по границите, по политически аргументи. Льобел е първият политик, с който беседвам, който искрено признава, че тъкмо в настоящия миг, поради разнобоя по миграционната политика измежду страните-членки, само че и поради сънародниците ни, които изпълниха Германия в последно време, присъединението е нереалистично. Освен това преди европейските избори с тематиката може и да се злоупотреби, по тази причина най-подходящо е решението да пристигна след тях.

От 2007 година България е член на Европейския съюз. Бележи мощно развиване - уравновесена бюджетна политика, постоянен стопански напредък, постоянни политически връзки при мощно държавно управление, отпред с Бойко Борисов. Има обаче и друго, което образува визията за България в Германия. То е разследване от правото на свободно придвижване, на свободна промяна на местожителството, от заселването в Германия да вземем за пример на роми от български генезис. По този въпрос също приказвах тук през последните дни. Българските жители обаче имат потребност от ясна вероятност. Ние би трябвало да им изпратим посланието, че пълностоен член в европейското семейство значи и участие в Шенген. Европейските мелници от време на време мелят малко по-бавно. Решенията се взимат в Страсбург и Брюксел, само че концепциите идват от Берлин и Париж. Затова чакам от Берлин да изпратим сигнала, че през идващите пет години с нов Европейски парламент и нова Европейска комисия, уповавам се, под немското управление на Манфред Вебер, ще настъпят промени. Трябва да имаме смелостта след изборите за Европейски парламент да кажем на нашите жители, че европейското ни семейство не понижава поради Брекзит, а се усилва и във връзка с еврозоната и Шенген, акцентира Николас Льобел.

Той е внимателен да дава обещания. Ясно е, че отчетът му, който може да се чака, че ще бъде положителен, ще би трябвало да се гласоподава в Бундестага. Това е значимо за повдигането на бариерата пред страната ни. Но най-голямата опозиционна партия "Алтернатива за Германия " е срещу влизането ни и в Шенген и в еврозоната.

Политика се прави и с страсти, освен с цифри и обстоятелства. Тези страсти владеят и немското общество. Ние имаме пред себе си огромни провокации като политиката за предоставяне на леговище, миграцията, тъй като в Германия имаме немски проблем, а не европейски. Не сме решили още какво общество желаеме да бъдем. Имаме потребност от имиграция, само че би трябвало да я контролираме. Германското общество има право да реши кой да идва в Германия и кой не. Това, несъмнено, не важи за страните от Европейския съюз. За тях от голяма важност е правото на свободно придвижване. Същевременно, немското общество се трансформира и вижда прииждането на българи и румънци. То води до последици, с които би трябвало да се оправяме. Така че би трябвало да опитаме да изравним стандарта на живот вътре в Европейски Съюз. Трябва да проведем диалог с другарски, партньорски звук, да обсъдим позитивните, само че и отрицателните последици от свободното придвижване на хора. Стандартът на живот не трябва да се трансформира единствено с смяна на местожителството. Заедно сме изправени пред това предизвикателство. Тези полемики би трябвало да водим в Германския Бундестаг. Там "Алтернатива за Германия " дава популистки,прости отговори на сложни и обхватни въпроси. Като европейско семейство обаче би трябвало да бъдем в положение да се оправим с такива провокации, с цел да не освобождаваме пространство за популистите, уточни докладчикът за България и Румъния в Бундестага.

По въпроса с желанието ни за присъединение към еврозоната казусът се усложнява. Отново повода не е рационална, а прочувствена и е обвързвана със стандарти. Всъщност точно предразсъдъците са доста огромно затруднение, което страни, като нашата би трябвало да преодоляват.

Числата и обстоятелствата приказват ясно за България - уравновесена бюджетна политика. От години се реализира остатък, постоянен стопански напредък и постоянни политически връзки. За да бъда почтен обаче би трябвало да призная, че в немските показа постоянно се прави прилика с Гърция, тъй като Гърция сложи еврозоната пред извънредно предизвикателство. Ние разчитаме, че откакто България стане част от еврозоната, тя ще задържи постоянното си икономическо състояние. Защото задълженията на Гърция се появиха след влизането ѝ в еврозоната. Тогава солидната бюджетна политика беше изоставена. Затова с българските ни другари би трябвало работим за убеждението, че след влизането в еврозоната и по време на присъединителния интервал, солидната бюджетна политика ще бъде съхранена. Всъщност някои други по-големи страни в Европа биха могли да почерпят огромен опит, съобщи Льобел.

Предстоящите избори за европейски парламент ще бъдат оспорвани. Льобел е уверен, че на тях би трябвало да се подчертава върху огромните въпроси като сигурността, благоденствието, мира и свободата, а дребнотемието да остане в предишното. На кандидатурата на Манфред Вебер за лидер на листата на европейската десница, немските консерватори гледат като на късмет за смяна, както на външната политика в своята страна, по този начин и в европейски проект. Наследниците на Хелмут Кол имат вяра, че решенията в Евросъюза би трябвало да се взимат дружно, само че няма да се двоумят да носят отговорност и да поемат за водещата роля.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР