От ГЕРБ тези дни се опитват да пробутват абсурдни внушения

...
От ГЕРБ тези дни се опитват да пробутват абсурдни внушения
Коментари Харесай

ГЕРБ заложи "бомби" в цените на тока, а сега бие аларма

От ГЕРБ тези дни се пробват да пробутват неуместни внушения - при тях ток ът бил на ниска цена, а след тях - и потоп. Слушаме Бойко Борисов, Теменужка Петкова и Делян Добрев да изясняват, че с помощта на мъдрото им управление  цените на електрическата сила са били доста по-ниски, след това скочили поради дейности и бездействия на двете служебни държавни управления.

Първо, би трябвало да напомним на някогашните ръководещи, че казусът не е единствено български. Цяла Европа страда от невижданото повишаване на електроенергията. Отделен въпрос е, че в България скокът можеше да бъде мощно стеснен, само че това не се случи, а таман назад - отрицателните последствия от повишаването в Европа у нас се мултиплицираха. И аргументите за това са 

неточности и нормативни " бомби ", заложени не от различен, а от ГЕРБ

Ето единствено някои от тях:

Най-голямата " бомба " е  корекция в Закона за енергетиката, прокарана от ГЕРБ през февруари 2021 година Става дума за нова редакция на член 100, ал.4 от закона, която гласи, че всички производители на 500 и повече кВт трябва да продават електрическата енергия си единствено на проведен борсов пазар. Това докара до следните последици:
-  борсата стана монополист и се приключи опцията за подписване на двустранни дълготрайни контракти на ниски цени сред производители на сила и консуматори.
- огромните енергийно интензивни консуматори започнаха интензивно да купуват от пазар “ден напред ”, а не от пазар " дълготрайни продажби ” на борсата (притеснени от вероятностите за вероятен локдаун поради поредна пандемична вълна и изкушени от ниските цени в този пазар към момента).

В резултат при скока на цените на пазарите “ден напред ” в цяла Европа над 8 пъти и нарастналото търсене на сила за експорт на българската борса

съвсем всички консуматори се оказват пред банкрут

С измененията в закона, прокарани от ГЕРБ , държавният метафоричен оператор ЕСО и разпределителните предприятия (ЕРП-тата) бяха задължени да купуват силата за софтуерни разноски също от проведен борсов пазар. По аргументите, упоменати нагоре, ЕСО и ЕРП започнаха да купуват от пазара  “ден напред ”. Получи се следната картина: През юни 2021 година при установяване на цената на мрежовата услуга (това е цената за транспорт и за систематизиране през мрежите приблизително и ниско напрежение и главен фактор е  ток ът за софтуерни разходи) КЕВР е стъпила на планирана пазарна цена 124 лева В реалност обаче цената, на която предприятията купуват силата за софтуерни разноски, се оказва до 8 пъти по-скъпа. А те не престават да получават от клиентите 8 пъти по-малко пари за мрежовата услуга, която дават. Компенсация за направените по-големи разноски ЕСО и ЕРП ще получат през юли 2022 година и тя ще бъде разсрочена в месечните заплащания по новите цени за мрежови услуги през целия нов ценови интервал. 

Впрочем прави впечатение едно необичайно съвпадане, обвързвано със заложените ценови " бомби " - незабавно след приемането на измененията в Закона за енергетиката през февруари 2021 година ръководителят на енергийната комисия в Народно събрание Валентин Николов (от ГЕРБ ) напусна Народното събрание и стана изпълнителен шеф на БЕХ. 

Според мен е неотложно

да се изследват формалните и неофициалните връзки на Делян Добрев

 (депутат от ГЕРБ и някогашен енергиен министър) и на неговия “дрийм отбор ” с енергийната и фондовата борса.   

Една от рекомендациите на задачата на ЕК при започване на 2021 година у нас е да се ревизира наложеното монополно състояние на българската енергийна борса. Очевидно " свободният " електроенергиен пазар в България е единствено на думи - монопол и свободен пазар са несъвместими понятия. 

Еленко Божков,
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР