От ГЕРБ-СДС поискаха оставката на Иванов миналата седмица, след като

...
От ГЕРБ-СДС поискаха оставката на Иванов миналата седмица, след като
Коментари Харесай

Мирослав Иванов спаси поста си на заместник- председател на Народното събрание

От ГЕРБ-СДС желаеха оставката на Иванов предходната седмица, откакто той лиши думата на Десислава Атанасова
Мирослав Иванов остава на поста заместник-председател на Народното събрание. Това се случи, откакто оставката му, която бе поискана от ГЕРБ-СДС, не мина на гласуването в пленарната зала след няколко часа диспути по тематиката.

„ За “ той да бъде свален от поста гласоподаваха 81 депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “. А „ срещу “ бяха 184-има депутати от Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България.

От ГЕРБ-СДС желаеха оставката на Иванов предходната седмица, като мотив стана отнемането на думата на ръководителя на парламентарната им група Десислава Атанасова. Припомняме, че дОще тогава Атанасова разгласи, че от ГЕРБ-СДС ще потърсят диалози с останалите парламентарни групи за свалянето на Мирослав Иванов от поста и го прикани да освободи парламентарната естрада.

Той отвърна, че не вижда съображение да си подаде оставката. „ Вашите причини са да си подам оставката, тъй като не съм търпелив към опозицията. Към кое от опозицията? Към това, че съблюдавам правилника, че съблюдавам разпоредбите? “, попита Иванов и добави, че постоянно е имал „ идентичен критерий “ за всички.

Искането за оставката на Иванов получи поддръжката и на Движение за права и свободи, и на “Възраждане”, които се подписаха под него дружно с ГЕРБ.

Според вносителите на проекторешението държанието на Мирослав Иванов е изключително неточно по отношение на представители на трите опозиционни партии, само че най-много се демонстрира по отношение на най-голямата опозиционна парламентарна група - ПГ на ГЕРБ-СДС, и нейния ръководител. В претекстовете за настояването се показва още „ редовно превишаване на права - налагане на наказване на депутат без причини и лишаване на опцията на опозицията за изявление, както и редовно несъблюдение на задължението - обезпечаване на реда в пленарната зала и съблюдаване на парламентарния устав “.

„ Мирослав Иванов би трябвало да знае, че всички ние бихме го уважавали повече, в случай че непринудено се отдръпна от поста. Надявам се, че и вие от криворазбрана взаимност към него няма да се заинатите и за следващ път да ни демонстрирате силата на болшинството, тъй като пировите победи на болшинството в този парламент имат прекомерно висока цена “. Това съобщи Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

„ Словото е нашето оръжие, на политиците и на парламентаристите тук, в случай че ние приказваме, че се злоупотребява с процедурата по метода на водене, господин ръководител, вие като правист би трябвало да си дадете сметката, че това е разследване на юридически вакуум “, сподели от своя страна Йордан Цонев, заместник-председател на парламентарната група на Движение за права и свободи.

Колегата му Хасан Адемов уточни от своя страна, че двамата с Цонев са работили с доста ръководители, измежду които Стефан Савов, Иван Куртев, Юнал Лютфи, Гиньо Ганев, Георги Пирински.

„ Правите ли някаква разлика сред сътрудниците, които изброих и метода, по който те съблюдаваха духа и буквата на закона, и младия сътрудник Мирослав Иванов “, попита Адемов.

„ От „ Демократична България “ и аз персонално с наслада ще гласуваме доверие на Мирослав Иванов да продължи своята работа, тъй като аз одобрявам неговия темперамент, той е изчерпателен, държи на спазването на разпоредбите и това му носи такива главоболия, каквито виждаме “, сподели ръководителят на ПГ на Демократична България Христо Иванов.

„ В този парламент има доста нови хора, част от които имат капацитета да бъдат нова генерация в българската политика. Да, ще има нови генерации, те ще се учат, ще минат през провокации и уроци, които сме минали и ние, по собствен метод, и това е хубаво за българската народна власт “, безапелационен бе Иванов.

„ Г-жо Атанасова, в случай че сте се почувствала афектирана, имате моето опрощение, макар че не считам, че постъпих неправилно в тази обстановка. Духът на парламентаризма не е безредица, не е безкрайни произволи “, сподели малко преди гласуването Мирослав Иванов.

„ Нека, който от вас някъде по пътя си е изгубил думите чест, морал, честност, положително образование, да се върне и да ги откри “, прикани Иванов.

„ Залата е цялостна и към този момент може би повече от 3 часа обсъждаме една тематика, която за мен е политическа измама. Аз персонално се усещам неловко, че загубихме толкоз време да обсъждаме държанието ми. Винаги съм се старал да съблюдавам правилника. Неведнъж съм оставял сътрудниците да приказват повече от времето, което имат “, изясни той.

„ Мотивите, които са посочени в плана, ясно демонстрират, че сътрудниците, които са поискали освобождението ми, нямат причини за това. Аз желая да ви обърна внимание на нещо - един човек не може да управлява 240 индивида, тяхното държание зависи от възпитанието им, морала, достолепието, достойнството. Думи, които все по-рядко се употребяват от тази естрада “, безапелационен бе Иванов.

„ Да, аз доста постоянно се усещам неловко от държанието на сътрудници и това, което те вършат. Въпреки че неведнъж съм бил обект на обиди, неточно и неуважително отношение, постоянно съм запазвал положителния звук “, акцентира зам.-шефът на Народното събрание.

Парламентарната група на „ Продължаваме промяната “ стои твърдо зад Мирослав Иванов и в този момент е моментът да изразите тази поддръжка към него с овации, сподели в изявлението си ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, последва ставане на крайници и овации от депутатите от ръководещото болшинство.

Председателят и заместник-председателите на Народното събрание могат да бъдат предварително освободени по документално предложение минимум на една трета от всички народни представители, когато е налице справедлива неспособност за осъществяване на отговорностите или редовно превишаване на правата, или редовно несъблюдение на отговорностите в границите на тяхната подготвеност. Предложението е признато, в случай че за него са дали своят вот повече от половината от присъстващите народни представители, гласи още правилникът на Народното събрание.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР