От ГЕРБ-СДС отговориха на упрека на президента за забавянето с

...
От ГЕРБ-СДС отговориха на упрека на президента за забавянето с
Коментари Харесай

ГЕРБ отговори за F-16: Да не се оправдават с нас, служебното правителство спеше

От ГЕРБ-СДС дадоха отговор на упрека на президента за забавянето с доставките на новите изтребители F-16 по контракта със Съединени американски щати. Те приканиха Румен Радев да не се оправдава с кабинета на Бойко Борисов и упрекнаха служебните му кабинети, че са се забавили с построяването на съпътстващата инфраструктура на Граф Игнатиево.

" Правителството на Румен Радев спеше по тематиката със забавянето от октомври м.г. и до момента не направиха нищо ", разяснява Христо Гаджев пред медиите в Народното събрание. Проблемът, по думите му, е, че даже да получим в точния момент 8-те изтребителя, както е по контракт, служебното държавно управление се е провалило в построяването на съпътстваща инфраструктура. " По контракт и по проекти, до момента в който не е подготвена инфраструктурата на летище " Граф Игнатиево ", няма по какъв начин да ги приемем ", обясни той.

Той изясни, че договорът сред държавните управления на България и Съединени американски щати има доста ясни периоди на доставка на F-16 - две машини през втората половина на 2023 година, четири - напролет на 2024 година, и още две през лятото на 2024 година Т.е. всички машини и оперативната им съгласуемост би трябвало да дойдат у нас през лятото на 2024 година, заключи депутатът.

" Ако има закъснение от страна на Съединени американски щати при доставките на F-16, държавното управление може да изиска от американската страна да помогне на въоръжените ни сили в организацията и изпълняването на задачите по " еър полисинг ", означи зам.-председателят на комисията по защита в Народното събрание.

От ГЕРБ настояха министърът на защитата да осведоми Народното събрание.

" Ако има получено писмо сега за закъснение на доставките, министърът на защитата би трябвало да каже какви са аргументите и да осведоми Народното събрание, както и президента, и да изясни какви дейности ще предприеме да обезпечи българското въздушно пространство и доставките по контракта ", добави депутатът. Дали казусът на доставките е поради COVID-19 или има други аргументи, свързани с политическото доверие към това държавно управление, попита още Гаджев.

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пък насочи зов ръководещите да не се оправдават в този момент с ГЕРБ, които не са на власт от близо година.

" Какво прави българското държавно управление, с цел да поръча идващите осем изтребителя, от които бойната ни авиация се нуждае, с цел да се окомплектова? ", попита Даниел Митов. " Защо служебните кабинети на господин Радев и сегашният постоянен не вършат нищо, с цел да ги поръчат? ", попита той.

" Ако не го създадат, може да стане по този начин, че възможна българска поръчка да отиде след 2030 година Това ли желаят, за какво се пробват да прикриват личната си неприспособимост, от една страна, и нежеланието си да трансфорат България в пълностоен съдружник в НАТО зад държавно управление, което към този момент една година не ръководи? ", продължи с въпросите Митов.

" Защо в този момент се пробват да прикриват страстите си и уклоните си зад държавно управление, което към този момент една година не ръководи? Борисов не е министър председател към този момент от година. Радев от дълго време ръководи и сегашният кабинет е негово дете. Не вървят на добре нещата с този кабинет, само че да не се пробват да се оправдават с нас ", заключи депутатът от ГЕРБ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР