От ГЕРБ-СДС не взеха проучвателния мандат за съставяне на правителство

...
От ГЕРБ-СДС не взеха проучвателния мандат за съставяне на правителство
Коментари Харесай

Без изненада: От ГЕРБ-СДС няма да съставят кабинет, върнаха мандата веднага

От ГЕРБ-СДС не взеха проучвателния мандат за сформиране на държавно управление в границите на 47-ото Народно заседание. Отказът на партията заяви ръководителят на парламентарната група Десислава Атанасова.
„ Парламентарната ни група няма да упражни даденото от Конституцията право за осъществяване на изследователски мандат за сформиране на държавно управление и няма да показва претендент за министър-председател, който да получи проучвателния мандат”, изясни тя.
Радев уточни, че почита решението на партията да не се възползва от правото да излъчи претендент за министър председател. „ Вие нееднократно декларирахте това ваше решение. Но в парламентарната република точно парламентарно показаните политически партии носят директна отговорност за лъчение на управническо болшинство и образуване на правителство”, съобщи той.
Държавният глава сподели, че без значение дали са в ръководство или в съпротива, всички парламентарно показани партии и народни представители имат своята отговорност за намиране на излаз от задълбочаващите се рецесии, които са прераснали и в политическа.
„ Инфлацията, обществената и здравната рецесия - всички те въздействат директно върху живота на българските жители и изискват неотложни дейности от виновните институции”, безапелационен е Радев.
С това се стига до последния късмет за осъществяване на държавно управление в сегашния парламент - третият мандат. Заради това Радев стартира нови съвещания с парламентарно показаните партии. Срещите на „ Дондуков” 2 ще се проведат в петък.
„ За да чуем по какъв начин виждат те излаз от създалата се рецесия, какви благоприятни условия виждат за съдружни диалози за търсене на болшинство в границите на този парламент, към какви цели и стратегии могат да търсят обединяване, с цел да реша на кого да връча третия мандат”, изясни за консултациите президентът.
Според Радев въпросът за властта не анулира отговорността пред жителите и страната, която носят всички политически сили. „ Българите чакат от политиците решенията и отбраната на националния интерес да бъдат сложени над партийните сметки”, заключи президентът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР