От ГЕРБ предложиха машинно гласуване да се провежда след местния

...
От ГЕРБ предложиха машинно гласуване да се провежда след местния
Коментари Харесай

Крачка назад - ГЕРБ искат машинен вот за парламентарните избори

От ГЕРБ предложиха машинно гласоподаване да се организира след локалния избор на парламентарни, президентски и европейски избори. Предложението бе направено от народния представител от ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по време на съвещанието на Комисията по правни въпроси.

Първоначалното предложение бе машинният избор да бъде анулиран за локални и парламентарни избори и да остане за президентски и европейски.

" Г-жо ръководител, да направя предложение за редакция на точка втора в параграф първи, а точно тя да придобие следния тип: точка 2, алинея 3 думите " на всички избори след общите избори за общински съветници и кметове през 2019 година се създава единствено машинно гласоподаване ", се заменят с " след общите за общински съветници и кметове през 2019 година, машинното гласоподаване се създава единствено на избори за народни представители, на избори на вицепрезидент на републиката и на избори за членове на Европейски парламент от република България и на тези избори ", сподели още Ципов.

Той изясни, че претекстовете са свързани с това, че след е извършена полемика в парламентарната група е стигнала до заключението да направи официално на съвещанието на комисията едно такова предложение.

Заместник-председателят на Комисията по правни въпроси и народен представител от Българска социалистическа партия Крум Зарков от Българска социалистическа партия реагира незабавно и отбрани машинното гласоподаване, тъй като анулацията му би била безотговорна, най-малкото тъй като не се съблюдава закона.

" Няма хора, които да работят в СИК. Все по-трудно се намират такива хора и все по-сложен става изборният развой. Машините са неизбежни ", разяснява Зарков.

Смиляна Кръстева и Филип Попов от Българска социалистическа партия показаха, че няма да поддържат машинното гласоподаване да се употребява единствено на парламентарни и президентски избори. Според тях с машинното гласоподаване няма да има недействителни бюлетини, а всички останали доводи за анулацията му от ръководещите не били съществени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР