От ГЕРБ обвиниха премиера Кирил Петков за думите му, че

...
От ГЕРБ обвиниха премиера Кирил Петков за думите му, че
Коментари Харесай

Компенсациите за ток за бизнеса предизвикаха скандал между управляващите и опозицията

От ГЕРБ упрекнаха премиера Кирил Петков за думите му, че на българския бизнес са дадени 4,1 милиарда лева като обезщетения за скъпия ток, а на ЕРП-тата - 250 милиона.

Повод за обвиняването на опозицията стана писмен отговор на енергийния министър Александър Николов на питане от ГЕРБ, от който излиза наяве, че изплатените обезщетения са 1 милиард и 10 милиона.

ГЕРБ попитаха къде са отишли останалите 3 милиарда, в случай че не попадат в бюджета.

" Започват думите на господин Кирил Петков все по-малко да имат значение и все по-малко да им имаме вяра ", разяснява Александър Ненков.

Аз не мога да си обясня дали Кирил Петков лъже преднамерено или някой него го подвежда и го кара да става комичен, тъй като да сбъркаш четири пъти, забележете, не с 50, 100, 200 милиона да направиш неточност, а от 1 милиард да кажеш, че са 4 милиарда, ставаш комичен, добави Делян Добрев.

В отговор министър председателят Кирил Петков дефинира изказванията на ГЕРБ като " следващата подправена вест ". Според него опозицията умишлено всява напрежение в миг, в който до нас се води война.

" По отношение на ГЕРБ няма какво да ги разясняваме. Те непрестанно се пробват да вкарват някакви подправени вести. Видяхме, че след този невиждан пакет, който българското държавно управление направи с проекта против инфлацията и то дори не са ограничения, аз бих го нарекъл проект против инфлацията. Преди това беше " къде е проектът, в този момент когато проектът, пристигна бил проинфлационен. Тези хора имат единствено една единствена цел в този миг, да се пробват да вкарват напрежение и изкуствено да подклаждат някакви пристрастености, които съгласно мен са безусловно неоснователни.

Междувременно в пленарна зала от " Продължаваме промяната " излязоха с публична декларация против подправените вести, които провокира напрежение измежду депутатите.

" Съмнително и притеснително е, че виждаме прилики с военната дезинформация. Уважаема съпротива, толкоз ли можете? Повтарянето на лъжи и активирането на предстоящи и непредвидени лица от българското политическо пространство след изостряне на връзките с Русия на Путин беше комбинирано с активиране на избрани компании и бизнес кръгове, които започнаха да приказват за газова рецесия, за това, че няма да има газ, че ще бъдат вкарани има медиатори, че България би трябвало да заплаща в рубли и че не можем без съветски газ. Дори тази седмица сякаш пробългарски партии ни приканват от парламентарната естрада да плащаме за съветски газ в рубли. А истината е, че бизнесът не усети прекъсването на газа ", съобщи Венеция Нецова - Ангова от Политическа партия.

" Ние сме отговорни за " Български пощи ", ние сме отговорни за Путин, ние сме отговорни за това, че вашият министър-председател не може да каже и до през днешния ден от кое място купува газ и какво прави. Знаем, сътрудници, след последните социологически изследвания, че на петия месец от вашето ръководство вие сте на равнището от 2020 година на тогавашното държавно управление. Знаем, че сте уплашени, още малко ви остава. Довиждане и прелестен и благополучен уикенд “, обърна се Биков към депутатите от Политическа партия.

А на бизнес събитието, на което участва, министър председателят отговори на въпрос дали има заплаха България да остане без газ, в случай че Гърция откаже да заплаща в рубли. Според Петков, надали Путин " би се оказал от целия Европейски съюз ". Уверенията, които българският министър председател е получил в Германия са, че заплащането ще се прави, по думите му, " в естествената валута ".

Петков разяснява и думите на еврокомисаря по разширение - че се чака до дни България да даде зелена светлина на РСМ за договаряния с Европейски Съюз. Петков съобщи, че той самичък не поема задължения и такова решение първо би трябвало да мине през съдружен съвет, а по-късно - наложително и през Народното събрание.

Източник БНТ
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР