От ГЕРБ нямали зор за хартиената бюлетина. От партията искат

...
От ГЕРБ нямали зор за хартиената бюлетина. От партията искат
Коментари Харесай

Борисов: Нямаме зор за хартиена бюлетина, ние искаме справедливост и честност

От ГЕРБ „ нямали напън ” за хартиената бюлетина. От партията желаят правдивост и почтеност, съобщи на брифинг водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му „ хартиена коалиция ” няма.

Борисов посочи, че предлагането е на Българска социалистическа партия, а от ГЕРБ са го подкрепили поради опцията да има смесено гласоподаване – и с машини, и с хартиени бюлетини.

След решенията отсреднощното съвещание на парламентарната правна комисия, измежду които връщането на хартиените бюлетини, закриването на публичния съвет към ЦИК и въвеждането напраг от най-малко 100 заявки за откриване на секция за гласоподаване в чужбина, Бойко Борисов прикани да не се бърза, като посочи, че нищо не постанова драматизъм.

Припомняме, че с гласовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи беше върната хартиената бюлетина. Премахва се електронното отдалечено гласоподаване и се закрива многомандатен избирателен регион „ Чужбина ”.

“Мнозинството, което се оформи за връщане на хартиената бюлетина, е сигнал, че огромна част от партиите се готвят за избори. Връщането на хартиената бюлетина е връщане обратно на процедура в изборния развой, тъй като през последните години сме очевидци по какъв начин от избори на избори се трансформира изборната технология. Предимството на машинното гласоподаване беше, че то ограничи до най-малко брой на невалидните бюлетини и даде опция да бъдат прекъснати практиките на манипулиран избор. Това е една от аргументите да се гласоподава за връщането на хартиените бюлетини. ”

Това съобщи в предаването “Кой приказва ” по Дарик радио политологът Милен Любенов.

" При Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи има едно схващане, че някакъв % от хората не отиват да гласоподават заради боязън от машината. Винаги, когато се пипа Изборният кодексот партиитес концепцията да завоюват, това се обръща против тях. Най-лошото, което може да е случи,е система с два вида гласоподаване - хартиено и машинно. Защото това допуска два вида организация на изборния развой, допуска извънредно капацитетна изборна администрация и централен орган за осъществяване на изборите, който да дава отговор на условията за две системи на гласоподаване, който орган ние нямаме ”, сподели политологът Тодор Славеев.

Борисов разяснява, че Общественият съвет освен че не би трябвало да бъде закрит, а в противен случай –да бъде подсилен. Проблемът на ГЕРБ е неналичието на доверие, подозрения и пороците на машините, по тази причина апелът на водача на партията е да се направи всичко допустимо за гарантиране 100% честността им.

Борисов акцентира, че Движение за права и свободи ще са най-облагодетелствани от този регион.

Томислав Дончев добави, че ГЕРБ би трябвало ясно да се дефинира като част от реформистките сили и няма нищо общо с партиите на статуквото.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР