От ГЕРБ дадоха пресконференция в централата на партията по повод

...
От ГЕРБ дадоха пресконференция в централата на партията по повод
Коментари Харесай

Борисов: Няма повече да допускаме някой да си прави политика на наш гръб

От ГЕРБ дадоха конференция в централата на партията във връзка рецесията в енергетиката и високата цена на газа.

,,На 1 януари трябваше да сме очевидци по какъв начин по тръбата ще потече азерски газ. Изговориха се небивалици и неистини досега, аз желая да ви кажа какво сме създали ние. На 10 декември 2015 година се взе окончателното решение за проекта'', съобщи първоначално някогашният министър на стопанската система Теменужка Петкова.

На 1 януари 2016 до ноември 2017 година беше обезпечено финансирането на плана - над 220 милиона евро. Нашето държавно управление обезпечи държавна гаранция за 110 млн. евро, 32 млн. евро бяха обезпечени за гръцката връзка и така нататък Работихме по обезпечаване на финансирането. През 2017 година, декември, стартираха публичните поръчки. През май 2019 година бяха определени изпълнителите и беше даден старт на строителството за период от 18 месеца. Срокът за осъществяване на контракта беше продължен до на следващия ден, 31 декември 2021 година Не съм чула нищо от министъра на енергетиката за този план, разяснява Петкова.
,,Ще забележим кой какво направи през последните осем месеца, два служебни кабинета какво направиха, какъв брой срещи организираха, по какъв начин форсираха реализацията на плана. Двете държавни управления бяха заети да чегъртат ГЕРБ, само че провалиха един от най-важните планове за доставка на газ. Направихме всичко належащо, тъй че България получава 350 млн. кубични метра газ годишно и то на атрактивни цени. Това ни даде опция да не плащаме наказателна клауза на азерската страна. Сега България отново предлага на своите консуматори природен газ с 30 % по на ниска цена от този в европейските хъбове'', посочи още Теменужка Петкова.

Първо трябваше да се отстранен три посреднически компании, които години наред отклоняваха стотици милиони по тръбата за България. Предоговорихме един път цените. Заедно с Европейската комисия предоговорихме контракта с над 50% и върнахме на бизнеса надвзети пари. След като единствена в района България отбрани Украйна и спря осъществяването на "Южен поток ", споделям го за сътрудниците вдясно, които са към този момент вляво, тогава натовска Турция и натовска Гърция одобриха съветската газ, а България беше изхвърлена от газоразпределението и беше превърната в клиент. Заради солидарността ни с Украйна България загуби всичко, съобщи водачът на партията Бойко Борисов.

Той напомни, че тогава съумял да убеди Европейска комисия за газовия хъб "Балкан ", след което се построил газопровод, сменени били съветските тръби с американците и в този момент работят на цялостни обороти и България печели стотици милиони годишно от нашите дейности.

Няма повече да позволяваме някой да си прави политика на наш тил. Направили сме всичко, с цел да защитим националния интерес. Всичко е направено по закон и в период.На 20 дни ходихме по правите в калта да направляваме градежа на интерконектора и на 31 декември трябваше всичко да е готово. Ако не е готово, би трябвало да има неустойки и всеки ден по 90 хиляди евро, отсече Борисов.

,,На 31 декември трябваше да потече азерската газ. И дано ръководещите, изключително президентството, не се оправдават и да не се вършат, че ръководи ГЕРБ. От 10 месеца ГЕРБ не е на власт'', уточни Борисов.

Делян Добрев сподели графика, в която е маркирана цената на тока по времето на ГЕРБ.

Тогава е била към 100 лв.. Сега е в пъти повече. Народното събрание одобри мораториум и нещата ще се изкривят. През април ще сме в по-тежка обстановка, в сравнение с в този момент. Ние предложихме отплата от 75 на 100 от 600 лв., което е разликата сред базовата цена на КЕВР от 119 лева и пазарната цена от 719 лева Така бизнесът ще бъде обезщетен с 450 лв.. Но със селски тарикатлък държавното управление са написали, че неизвестно за какво базата е 185 лева, а не тази на КЕВР от 119 лева Те стартират с тарикатлък и трансформират базовата цена и по този начин се получават 400 лв. отплата. Но те поставят и една запетайка и споделят не повече от 1/3 от пазарната цена, т.е. на бизнеса му се поставят 400 лв., само че те споделят не повече от 1/3 и това е 215 лева При такава отплата бизнесът сподели, че няма да може да работи и доста от предприятията ще затворят, разяснява Добрев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР