От финансовия министър чухме изключително тревожни данни за бюджета. Това

...
От финансовия министър чухме изключително тревожни данни за бюджета. Това
Коментари Харесай

Преди срещата на Дондуков 2! ГЕРБ: ПП ни вкарва в дълг от 48 млрд. Ще говорим с Радев за…

От финансовия министър чухме извънредно тревожни данни за бюджета. Това сподели за Bulgaria ON AIR някогашният обществен министър и народен представител от ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

„ Че ще има недостиг от 6,6%, което ни отдалечава от проектите за еврозоната и ще сложи страната пред огромно тестване в идващите години. 3 Трябва да се тегли спомагателен дълг, който ще бъде в размер на 16 милиарда годишно. Това са тревожни цифри, до които ни доведоха политиките на държавното управление на „ Продължаваме промяната “. Беше обявено, че служебното държавно управление не има намерение да внесе бюджет за идната година “, сподели още Деница Сачева.

„ Да се внесе бюджет в Народно събрание, когато множеството партии са с настройката, че може би ще отидат на избори, това би означавало скок на популизма до такива размери, че евентуално и този дълг от 48 милиарда може да се окаже непълен за идващите 3 година “, посочи Сачева.

„ 12% растеж на пенсиите по швейцарското предписание ще бъде вероятен, защото това се залага по закон и няма по какъв начин да бъде анулирано. И сега бюджетът залага тези 12% растеж. Минималната работна заплата е решение на Министерския съвет и зависи от служебния кабинет. Дефицитът от 11 милиарда лева доста ясно се разпределя – 5 милиарда от него са свързани с увеличените пенсии и спомагателните здравно-осигурителни заплащания на страната. Почти 2 милиарда са свързани с увеличените заплати в другите браншове. Около 3 милиарда са финансовите разноски “, изясни Сачева.

По думите й ще се търсят разнообразни пресечни точки и разновидности за поддръжка за бюджета. Сачева е оптимист, че ще се откри решение.

„ С президента ще бъдат разисквани опциите за съставяне на кабинет в границите на първия мандат. Правителство на малцинството е последна форма, която също сме подготвени да предложим. Не е най-хубавата форма, само че сме подготвени да потвърдим, че сме виновни хора “, сподели още Деница Сачева.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР