От Фейсбук профила на юристът Любомир ТалевКАКВО СТАНА ЯСНО ОТ

...
От Фейсбук профила на юристът Любомир ТалевКАКВО СТАНА ЯСНО ОТ
Коментари Харесай

Талев след смяната на Янев: Политиката по Радевски приятели няма, има само временни съюзници

От Facebook профила на юристът Любомир Талев

КАКВО СТАНА ЯСНО ОТ СМЯНАТА НА СТЕФАН ЯНЕВ

От вчерашния кадрил със промяната на министъра на защитата Стефан Янев - а също и със промяната на заместника му в последния миг - станаха ясни следните неща:

1. Президентът на републиката не познава законите на страната. Че Румен Радев не е доста в час с Конституцията на страната стана ясно още когато Конституционният съд разгласи за противоконституционен указа му за назначение на Кирил Петков за длъжностен министър на стопанската система. Вчера президентът разгласи, че уволненият Янев не оправдал упованията му като боен министър, само че преди този момент се справил прелестно в качеството си на длъжностен министър председател, тъй като провел почтени избори. Очевидно единствено Радев не е научил, че главно настоящо лице в изборите, довели Четворната коалиция на власт, беше служебният по това време министър Бойко Рашков, чиито арести на политически деятели на опозиционната коалиция ГЕРБ-СДС към този момент биват обявявани за противозаконни от страна на българския съд. И в случай че избори, създадени в изискванията на милиционерски гнет над опозицията, са почтени, то и новата братска за Премиера Кирил Петков страна Руанда, е първенец по либералност на изборния развой.

2. В политиката по Радевски другари няма, има единствено краткотрайни съдружници. Всички похвали от страна на президента за битността на Стефан Янев като длъжностен министър председател, под чиято твърда ръка и ястребов взор протече изчегъртването на всички президентски врагове от държавната машина и замяната им с хора на президента, не попречиха на последния да разгласи Янев за отчаяние като министър на защитата и по този метод да глоби отстраняването му от кабинета в името на това в креслото му да седне човек, който очевидно се употребява с утвърждението на Радев. Това чака и всички други, хванали се на президентското хоро в похода му към едноличната власт в страната - ще бъдат използвани за реализиране на властовите упоритости на президента и захвърлени като употребявани носни кърпички сега, в който жителят на " Дондуков " 2 реши, че към този момент са нездравословни за въпросните упоритости. Или както споделя българският народ: " Изтъкнах си платното - ритнах ти кросното ".

3. Слуховете за еманципацията на Премиера Кирил Петков от президента са мощно пресилени. Голяма еуфория бе обзела в понеделник редица хора с евроатлантическа ориентировка, които провидяха в поисканата от Петков промяна на Янев с човек с ясна прозападна и антипутинска ориентировка като Тодор Тагарев явен сигнал за желанието на премиера да са еманципира от опеката на президента и България да се държи като предвидима членка на НАТО и Европейски Съюз във войната на Русия против Украйна. Тези очаквания обаче бяха грубо попарени във вторник, когато под напън от страна на Радев и заемащата твърдо пропутински позиции и в сегашния спор Българска социалистическа партия Кирил Петков отдръпна кандидатурата на Тагарев и в последния миг я смени с тази Драгомир Заков. Това демонстрира, че разривът Петков - Янев не е бил на кардинална основа, а за това кой да води бащина тайфа. И че в името на това никой да не оспорва престижа му вътре в Министерския съвет Петков е подготвен да приема както продължаващото опекунство на Радев (без чиято решаваща роля - да напомним - нямаше да съществува явлението Премиер Кирил Петков), по този начин и намесата на авангарда на кремълската политика в България - Българска социалистическа партия.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР