От Фейсбук профила на Петър Фотев С 16 гласа против“

...
От Фейсбук профила на Петър Фотев С 16 гласа против“
Коментари Харесай

Петър Фотев: България отчаяно се нуждае от спешна и радикална конституционна реформа

От Facebook профила на Петър Фотев
С 16 гласа „ срещу “ и 2 „ за “ основният прокурор Иван Гешев резервира поста си. Това бе предстоящо и не виждам какво може да се разяснява по тематиката.

За мен изводът е един: промяната в правораздаването ни тотално зацикля и се проваля. За похлупак България е изправена пред конституционна рецесия. Вече няколко месеца Народното събрание не съумява да дефинира двамата конституционни съдии от квотата си и Конституционен съд заседава в сведен състав. Не е ясно по кое време и по какъв начин ще бъдат определени 11 членове на Висш съдебен съвет от парламентарната квота, както и също толкоз членове на Инспектората към Висш съдебен съвет, на който възлагахме огромни очаквания. И за двата избора се изисква 2/3 от общия брой на депутатите, а ние нямаме към този момент даже и нормално болшинство. Механизмът за надзор на основния прокурор надали ще бъде признат скоро, а и даже това да се случи, съгласно мен той би бил в съществено несъгласие със в този момент настоящия ни Основен закон.

България обезверено се нуждае от незабавна и радикална конституционна промяна. А тя може да бъде реализирана само със привикване на Велико национално заседание и с необятно единодушие сред главните политически сили. " Демократична България " би трябвало да инициира парламентарен и публичен спор и да бъде мотор за приемането на Народоосвободителна въстаническа армия Конституция, отговаряща на актуалните провокации. И различен път съм го казвал: който ви каже, че със законодателни " кръпки " ще промени нещо значително, или е цялостен дилетант, или е елементарен популист. Без нова Конституция правосъдната промяна е обречена. Мисля, че това би трябвало да е главният акцент на Демократична България в идната предизборна акция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР