От Фейсбук профила на Милена Фучеджиева, писателка, сценаристка, режисьоркаНовият ни

...
От Фейсбук профила на Милена Фучеджиева, писателка, сценаристка, режисьоркаНовият ни
Коментари Харесай

Фучеджиева: Новият ни кмет няма късмет. Не мога да злорадствам, вече сме пред свършен факт…

От Facebook профила на Милена Фучеджиева, писателка, сценаристка, режисьорка

Новият ни кмет няма шанс със старта на кметуването си. Не мога да зложелателствам, въпреки и да съм срещу него, тъй като към този момент сме пред приключен факт. Случилата се „ изненада “ със сняг действително не е изненада, изненада бяха дърветата, чиито листа не опадаха и на които всички толкоз се радвахме.

Голите зимни клони на София и сивотата през зимата са депресираща обстановка. По-депресиращото обаче е, че климатът е извънредно неустойчив и никой не знае какво ще се случи. Огромната черница в двора ни се разцепи на две и по-голямата ѝ част отпътува. Наблюдавам листопада ѝ откогато съм се прибрала в България. Преди 13 години листата опадаха при започване на октомври при духването на един доста мощен вятър, който се появяваше тъкмо тогава.

В последните години, изключително пък към този момент тази година, листата падат все по-късно. Април и май месец бяха доста студени, всичко разцъфна по-късно от обикновено, надлежно и си потегля по-късно от обикновено. Обаче циклоните със сняг пък пристигнаха напълно обикновено през ноември, както в миналото.

Октомврийският вятър е преместен от все по-чести внезапни и мощни вятърни стихии. За пръв път в България видяхме село помляно от торнадо. Тези неща се случваха единствено в Америка. Каквито и да са аргументите за тези промени, те са факт, който се отразява от ден на ден на живота ни и стопанската система на градовете и селата.

Съответно всяко държавно управление, дали е градско или държавно, би трябвало да посрещне действителността със доста увеличени бюджети за предварителна защита и бедствия. Не знам какъв е бюджетът на Асен Василев, не разясня неща от които не разбирам, единствено знам, че дългът на България е повишен стремглаво, а никой не приказва за какви суми са предопределени за измененията в климата тук и следствията от тях.

За тази работа би трябвало визия и експерти по сила и климат, които въпреки и да ги има, те сякаш не бяха значими за държавните управления преди, както и в този момент. Велоалеите и пешеходните зони са второстепенна грижа в по този начин разрастващите се събития. И тази нелепост със затварянето на зона откъм Раковски към Александър Невски е тъкмо това, нелепост. Там по този начин или другояче е празно откъм пешеходен трафик, а беше значимо отклоняване за облекчение от тапите на Раковски и Гурко. Би било отлично в случай че анулират това неуместно затваряне.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР