От Фейсбук профила на Любомир Талев В пореден опит да

...
От Фейсбук профила на Любомир Талев В пореден опит да
Коментари Харесай

Любомир Талев за „фашисткия режим“ обявен от Петков: В Европа са съществували демократичен, авторитарен и тоталитарен

От Facebook профила на Любомир Талев

В следващ опит да замаже скопския си гаф, когато заприглася на югокомунистите в РСМ и разгласи режима в България по време на Втората международна война за " фашистки ", през днешния ден Премиера Кирил Петков разгласи, че всички знаеМЕ, че в цяла Европа е имало фашистки режим.

Като връстник на Премиера Кирил Петков (т.е. като млад и честен съгласно проправителствените депутати и медии) се усещам задължен да му обърна внимание върху това, което всички български възпитаници, внимавали в час по история в Х клас, знаеМ: че по това време в Европа са съществували три типа политически режими - либерален, властнически и тоталитарен, показани на картата надлежно с жълт, розов и виолетов цвят. Ясно и прегледно, тъй че да може да го разбере даже ученик на харвардски онлайн двугодишен курс.

Видно от картата, в интервала сред двете международни войни тоталитарни режими има надалеч не в цяла Европа, а единствено в три страни: фашистка Италия, националсоциалистическа Германия и обичания на ментора на Премиера Кирил Петков Съюз на съветските социалистически републики.

Динамиката сред трите типа режими естествено се променя с експлоадирането на ВСВ, като експанзията на тоталитарните страни води до разширение на обсега на тоталитарните режими. Така в новосъздадените марионетни страни като Словакия и Хърватия се откриват режими, наподобяващи фашисткия, а в непосредствено окупираните територии (Балтийските републики, половин Полша, към 10% от Финландия, Бесарабия - от СССР; Албания - от Италия; Чехия, Австрия, другата половина от Полша, Белгия, Холандия - от Германия и т.н.) непосредствено се постанова режимът на окупаторите.

Дори и по този начин обаче не в цяла Европа се откриват тоталитарни (фашистки по Кировски) режими. На първо място, страните, които не влизат във войната, резервират довоенните си режими: властнически в Испания, Португалия и Турция, демократични в Швейцария, Швеция и Ирландия.

На второ място, страните, влезнали в откровени или не толкоз съюзнически връзки с Тристранния пакт: България, Унгария и Румъния, по силата на въпросните съюзнически връзки се защищават от цялостно усвояване и също резервират властническите си режими отпреди войната (монархически в България и Румъния, регентство в Унгария).

На трето място, Англия, която води война с Оста и не капитулира, резервира демократичния си политически режим.

На четвърто място, забавен случай съставлява Финландия. Северната страна не е част от Тристранния пакт, а има статут на съвоюваща страна против Съюз на съветските социалистически републики (заради руската експанзия против нея от 1939 г.). Съответно там въздействието на Райха е най-слабо и Финландия резервира демократичния си политически режим.

Дори този напълно незадълбочен и шаблонизиран обзор на политическата история на континента ни от интервала преди и по време на ВСВ демонстрира, че тезата на Премиера Кирил Петков, че в цяла Европа имало фашистки режим, просто не е вярна. Може да наподобява дребнаво на фона на колосалния му дипломатически успех да изкопчи от РСМ заричане, че се отхвърля от териториални искания към България. Но когато става въпрос за оклеветяване на страната и предците ми и за дискредитиране на българската национална идея в Македония, аз персонално ставам много сензитивен. Още повече, че обстоятелствата са елементарно проверими и на една ръка разстояние - в учебниците и образователните пособия за Х клас, където на явен и наличен език е обяснена разликата сред народна власт, авторитаризъм и тоталитаризъм.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР