От Фейсбук профила на Иво Сиромахов В БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ ТРЯБВА

...
От Фейсбук профила на Иво Сиромахов В БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ ТРЯБВА
Коментари Харесай

Сиромахов: В училище да се учи, че демокрация не е „ще сложим там един пич и той ще оправи всичко“

От Facebook профила на Иво Сиромахов

В БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ ТРЯБВА ДА ИМА ЧАСОВЕ Пожарна охрана ПОЛИТИКА

Докато се занимаваме с глупавите всекидневни кавги в политическия живот, като че ли пропущаме да забележим общата картина на обществото ни, а тя е отчайваща.

На всички равнища има тотално недоумение за това какво в действителност съставлява една страна и по какъв начин би трябвало да работи.

Не го схващат политиците, не го схващат публицистите, които ги интервюират, само че най-лошото е, че не го схваща болшинството от жителите. И по тази причина упованията им са наивни и нереалистични – „ вдигнете пенсиите “, „ увеличете приходите “, „ платете ни сметките за тока и парното “. Това е поданическо мислене. Мислене на плебеи, които чакат подаяния от господаря си.

Единственият излаз от тази неуместна обстановка е хората да бъдат образовани политически.

В междинното учебно заведение, вместо да се преподават всевъзможни дивотии, би трябвало да се вкарат часове, в които бъдещите гласоподаватели да се научат по какъв начин действа демократичната страна.

Да научат гражданските си права и по какъв начин да ги пазят.

Да научат по какъв начин би трябвало да работи правосъдната система и да обезпечава господство на закона и правдивост за всички.

Да схванат какво значи разделянето на управляващите.

Да научат каква е работата на Народното събрание, на държавното управление, на президента. И за какво е значимо решенията да се вземат обществено и транспарантно от тези органи, а не от сараите в Росенец или зайчарника в Банкя.

Да осъзнаят, че властта не са някакви инцидентни хора, които държат една торбичка с пари и хвърлят от нея каквото и колкото им скимне.

И че тези пари не са на властта, а са взети от всички нас. И безредното им разпределяне не води до замогване, а до общото ни обедняване.

Да научат защо служат налозите и по какъв начин да управляват разпределянето им.

Да схванат, че народна власт значи интензивно присъединяване от всички жители, а не „ абе ще сложим там един пич и той ще оправи всичко “

И да осъзнаят, че хората на държавни постове, са изпратени там не с цел да ръководят, а да служат.

Докато не си научим тези уроци, нищо положително не ни чака.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР