От Фейсбук профила на Георги Вулджев Борисов вчера в прав

...
От Фейсбук профила на Георги Вулджев Борисов вчера в прав
Коментари Харесай

Георги Вулджев: ПП/ДБ не разбират, че те са младшия партньор, а ГЕРБ са старшия

От Facebook профила на Георги Вулджев

Борисов през вчерашния ден в прав текст сподели, че политиката е способността да формираш болшинства. Това е директно обръщение към неговите " сътрудници " от ППДБ, които очевидно не схващат, че в актуалната политическа обстановка те неизбежно са младшия сътрудник, а ГЕРБ са старшия.

ГЕРБ са по-гъвкави и имат повече варианти от ППДБ в пленарната зала. При всяко гласоподаване те могат да образуват болшинство с някого. ППДБ не могат да образуват с никого с изключение на с ГЕРБ.

ППДБ сами се натириха в това доста неприятно състояние. Първо тъй като се скараха с някогашните си сътрудници от Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия. И второ, тъй като имат най-агресивното позициониране по отношение на Възраждане. Това, несъмнено, е по този начин откогато Възраждане изобщо влязоха в Народното събрание и изобщо не е акцента на това, което се пробвам да кажа.

Акцентът е, че в границите на последните няколко Народното събрание ППДБ заемат прогресивно все по-крайно позициониране по отношение на останалите политически сили, тъй че се стигна до актуалната обстановка, в която те са на 100% подвластни от ГЕРБ за всяко едно гласоподаване.

Безумно наивно, даже политически детско е да очакваш, че ГЕРБ няма да се възползва от това. Усещането вътре в партията на Борисов сигурно е, че са създали задоволително (дори предостатъчно) взаимни отстъпки с ППДБ. ГЕРБ клекна на безусловно всички претенции на ППДБ по отношение на състава на държавното управление.

Борисов им даде цялата изпълнителна власт, само че с дейностите на ГЕРБ в Народното събрание им демонстрира, че няма да им даде И законодателната. Да, има някакво съглашение сред ППДБ и ГЕРБ за законодателна стратегия, което вторите в този момент нарушават. Но то е доста условно, тъй като не е съдружно съглашение.

ППДБ на процедура желаеха от ГЕРБ да се съгласят да им гласоподават безусловно всичко в зала, без да са (формално) в коалиция. Наистина ли са мислели, че Борисов ще се върже на такова нещо? С оглед на по-силната позиция, в която се намира беше пределно ясно, че ще стартира да им извива ръцете.

Оплакванията на ППДБ пред медии няма да се одобряват добре от никого, нито в Народното събрание, нито отвън него. Както видяхме от новата социология на " Тренд ", ППДБ към този момент са паднали с 5 процентни пункта. Мрънкането, което в този момент гледаме няма да им ги върне.

ППДБ би трябвало или да се примирят с обективната действителност, че ГЕРБ е по-силната партия в тяхното партньорство и надлежно се постанова да стартират да вършат взаимни отстъпки по отношение на нея, или да разтурят държавното управление и да излязат в съпротива. Третата алтернатива, на която се надяваха, я няма, в никакъв случай не я е имало и няма да я има.



 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР