От Фейсбук профила на д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория

...
От Фейсбук профила на д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиев: Антибиотиците трябва да се ограничат масивно, често практически няма нужда от тях

От Facebook профила на доктор Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн, Швейцария и специалист по сигурност на имунизациите

В България, както и в целия Европейски Съюз, липсват много лекарства. Причините са както повторното изнасяне на медикаменти (в България), по този начин и прекратеното произвеждане на някои по-евтини медикаменти заради липса на финансов тласък за производителите (натискането на цените надолу в целия Европейски Съюз докара до загуба на търговски стимул).

Предвид тези проблеми, както и заради възходящата резистентност към антибиотици на доста бактерии, е рационално да се вкара непоколебим надзор в изписването на антибиотици. Електронните предписания са верен ход. Ползването на антибиотиците би трябвало да се ограничи солидно. В голям % от случаите на практика няма потребност от тях.

Вторият въпрос, за който писах преди месеци - в множеството случаи няма никакъв проблем едно лекарство да се размени с генерик (същата субстанция, само че лекарството е създадено от друга фирма). Тук има особености - по мнение на пациенти би трябвало известна нерешителност с лекарства от български компании (нямам наблюдения).

Споменава се за липса на разнообразни инсулини, да вземем за пример - там е допустимо и не изключително мъчно да се сменят сред компании (стига да се внимава да не се обърка вида инсулин - " бърз " и " муден ", и пр.), като се стартира с към 20% по-ниска еквивалентна доза И ПОД КОНТРОЛ на ендокринолог или домакински доктор. Не споделям, че е прелестно, само че когато един вид инсулин го няма на пазара дълго време, просто говорете с Вашия ендокринолог и сменете трайно с различен производител.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР